Schmidt se oglasio o neustavoj proslavi 9. januara dana RS
Politika

Schmidt poslao upozoravajuće pismo vlastima u RS zbog neustavnog dana RS

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt uputio je pismo vlastima u RS povodom obilježavanja neustavnog dana RS.

On je istakao da je Ustavni sud BiH u nizu odluka utvrdio da je proglašenje devetog januara danom RS neustavno. Istakao je da su sve te odluke “konačne i obavezujuće i moraju se poštovati”.

Schmidt je dopis poslao predsjedniku RS Miloradu Dodiku, premijeru Radovanu Viškoviću i predsjedniku NSRS Nenadu Stevandiću. Isti je dostavljen i predsjedavajućoj te članovima Predsjedsjedništva BiH Željki Cvijanović, Željku Komšiću i Denisu Bećiroviću.

“Svi javni organi i svi javni zvaničnici u Bosni i Hercegovini imaju obavezu pridržavati se ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Štavise, kako je istakao i Ustavni sud Bone i Hercegovine, obilježavanje dana RS devetoga januara ‘ne simbolizuje kolektivno, zajedničko sjećanje, koje doprinosi jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednosti od posebnog značaja u multietničkom društvu, zasnovanom na poštivanju različitosti kao osnovne vrijednosti modernog demokratskog društva'”, naveo je Schmidt.

Prema njegovim riječima, kao takvo, “to ne samo da ugrožava vladavinu prava, već i izgradnju povjerenja te nije u skladu s evropskim vrijednostima inkluzivnosti, tolerancije, pravde, solidarnosti i nediskriminacije”.

“Oba entiteta i Distrikt Brčko su multietnički i stoga svi njihovi praznici treba da povezuju ljude, a ne da ih dijele. Dejtonski mirovni okvir zahtijeva međusobno poštovanje i razumijevanje. To je i duh Ustava RS kao entiteta BiH. Vjerujem da bi odgovorni lideri iz cijelog političkog spektra i svih nivoa vlasti trebali zajedno raditi na tom cilju, kako bi u postojećem zakonskom okviru pronašli način da se obilježavanja organizuju bez diskriminacije i inkluzivno”, naveo je Šmit.

Kako je dodao, “poštivanje ustavnog poretka zemlje i doprinos društvu zasnovanom na evropskim vrijednostima su kamen temeljac održivog mira, stabilnosti i napretka u Bosni i Hercegovini i njenih težnji ka Evropskoj uniji kao zajedničkom interesu svih građana”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare