Svijet

Tajne službe pokušavaju otkriti šta se krije iza ruskog super tajnog oružja. Procurili su crteži: Ovo je strahobalno

Zagonentni projekat ruskog vojnoindustrijskog kompleksa i dalje privlači pažnju. Radi se o specijalizovanim nuklearnim podmornicama koje će biti u stanju da nose dron-torpeda interkontinentalnog dometa “Posejdon“, a koja će po svemu sudeći biti u stanju da nose najrazorniju termonuklearnu bojevu glavu na svijetu. Pored vojnih eksperata, u nagađanja oko tajne podmornice uključili su se dizajneri i likovni umjetnici koji pokušavaju da predvide izgled ovog plovila.

Naime, na fotografijama koje je objavio britanski internet portal Navylookout.com vidi se nuklearna podmornica К-329 “Belgorod“ koja ispod svog trupa nosi rusku supertajnu nuklearnu podmornicu AS-12 (AS-31) “Lošarik“ koja je u stanju da dosegne ekstremne dubine. Pojedini izvori govore da “Lošarik“ ima sposobnost da se spusti na dubinu i do čak šest hiljada metara, iako se do sada ova podmornica u praktičnim uslovima spuštala na dubine od 3 hiljade metara. Ona je namjenjena za izvođenje specijalnih operacija različitog karaktera.

Posada se sastoji od 25 odabranih oficira-specijalista. Njena dužina iznosi 60 metara, a pokreće je nuklearni reaktor PPU Э-17 koji generiše 15 hiljada konjskih snaga. Ukupan deplasman dostiže 2,000 tona, piše Russia beyond.

Prije izvijesnog vremena zapadni mediji su pisali o spuštanju u vodu nove ruske nuklearne podmornice К-392 “Belgorod“. Nova podmornica ogromnih dimenzija će nositi dron-torpeda interkontinentalnog dometa “Posejdon“, ali i novi podvodni hidroakustični sistem globalnog monitoringa “Harmonija“.

“Belgorod“ po dimenzijama spada u jednu od najvećih podmornica na svijetu, uključujući tu i plovila koje se nalaze u sastavu američke flote, prenosi internet portal Bog-rata.
Podmornica je dugačka 184 metra, a njen ukupan deplasman je veći nego kod linijskih bojnih brodova iz vremena Prvog svjetskog rata. Njena maksimalna dubina plovljenja je također izuzetna, i dostiže 500 metara. Stručnjaci procjenjuju da će podmornica po svom deplasmanu premašiti 30 hiljada tona, što je npr. duplo više u odnosu na američke strategijske nuklearne podmornice treće generacije tipa “Ohajo“.

Ukoliko se ove cifre ispostave kao tačne, onda će “Belgorod“ po svojim dimenzijama pravazići najveću nuklearnu podmornicu koja je do sada ikada napravljena, a koja pripada klasi gigantskih podvodnih raketonosača 941A “Akula“.

U tekstu se precizira i osnovna namjena ove podmornice. Ona će postati platforma-nosač za druge tipove podvodnih plovila. Кomanda nad ovom podmornicom će formalno biti potčinjena ratnoj mornarici, dok će u stvarnosti njena funkcija biti u okviru Glavne komande dubokovodnih istraživanja (GUGI).

Međutim, autori teksta priznaju, da se mnogi tehničko-taktički detalji koji su vezani za ovu podmornicu i dalje nagađaju: “Rusija ima više uspjeha od SAD kada je u pitanju skrivanje svojih podmornica od neželjenog curenja podataka“. Poznat je slučaj vezan za objavljivanje tehničkih detalja iz projekta novih strategijskih podmornica klase “Кolumbija“, koja treba da zamene strategijske podmornice klase „Ohio“.

Američki ekspert za podvodne borbene efektive Hju Saton je u intervjuu za internet portal “Popular Mechanics” rekao, da će “Belgorod“ u svojoj opremi imati globalni podvodni hidroakustični sistem za totalni monitoring “Harmonija“, koji može da pokrije ogromno vodeno prostranstvo (mora i okeani). Druga operativna mogućnost će biti sposobnost izvođenja specijalnih operacija sa mini-podmornicom “Lošarik“, ili dubokovodnim bespilotnim batiskafom “Кlavesin 2R-PM“.

Međutim, sve će to biti sporedno u odnosu na šest bespilotnih dron-torpeda interkontinentalnog dometa “Posejdon“, koliko će ova gigantska podmornica moći da ponese.

Američki internet portal “The Washington Free Bacon” se u svom tekstu koncentrisao na osnovno udarno naoružanje podmornice “Belgorod“ koji će se sastojati od dron-torpeda “Posejdon“. Autori ovog teksta navode, da će, prema podacima zapadnih obavještajnih službi, samo jedan “Posejdon“ moći da nosi termonuklearnu bojevu glavu snage nekoliko desetina megatona.

U tekstu se citira izjava generala američkog ratnog vazduhoplovstva Džona Hajtena, koji je pojavu dron-torpeda tipa “Posejdon“ okarakterisao kao direktnu prijetnju po SAD, na koju ova država “mora hitno da reaguje”. I bivši činovnik u Pentagonu, Mark Šnajder, samo se nadovezao na ovu priču tako što je dao još “zlokobnije“ prognoze u kojoj je naveo, da će jedna ruska podmornica (misli se na “Belgorod“) biti u stanju da projektuje veću količinu smrtonosne radijacije od cjelokupnog nuklearnog arsenala koje trenutno posjeduju SAD.

S druge strane, predstavnici ruske ratne mornarice su više puta ponovili da će dron-torpeda tipa “Posejdon“ biti defanzivno oružje strategijskog obuzdavanja/odmazde, koje nije namenjeno za izvođenje prvog udara, prenosi Russia Beyond.

Radi se o bespilotnom plovilu na nuklearni pogon koji posjeduje praktično neograničen domet i koji može u hodu da menja putanju svog kretanja. Prema zapadnim obavještajnim izvorima, ovi podvodni aparati će biti opremljeni termonuklearnim oružjem.
Naime, prostor za korisni teret (bojevu glavu) će imati dužinu od 6,5 metara. Prema navodima američke inteligencije ovako veliki prostor je zapreminski dovoljan da se u njega može smjestiti bojeva glava snage čak 100-150 megatona TNT-a.

Nedavno su ruski izvori iznijeli podatak da će stategijski nuklearni podvodni dron-torpedo nositi bojevu glavu snage 2 mt. Pored nuklearne bojeve glave, on će moći da nosi i konvencionalnu bojevu glavu, što je ipak malo vjerovatno, s obzirom na cijenu jednog ovakvog “kolosa“ koja svakako nije mala za realizaciju borbene operacije na taktičkom nivou.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare