Vijesti

Cijena mesa u prodavnicama raste. Evo i zbog čega

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivredinih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković kazao je za Srnu da cijene mesa u prodavnicama polako rastu u zemljama okruženja, dok cijena žive stoke nikako da poraste, što zabrinjava poljoprivrednike.

Marinković je istakao da kontinuitet uvoza nesmetano funkcioniše i da je jedina mjera koja omogućava opstanak domaćih klaoničara zaštita domaće poljoprivredne proizvodnje.

Uprkos svim apelima i zahtjevima poljoprivrednika, Marinković je napomenuo da je to pitanje ostalo neriješeno, jer vlast na nivou BiH, kako je naveo, apsolutno nema sluha da pomogne poljoprivrednim proizvođačima.

“Do rasta cijene mesa došlo je zbog poskupljenja komponetni za stočnu hranu, žitarica i uljarica kako kod nas tako i na svjetskom tržištu, tako da su i farmeri u zemljama okruženja, odakle mi uvozimo meso, isto tako suočeni s rastom cijene. Međutim, država ih dodatno subvencionira, što neminominovno dovodi i do poskupljenja mesa na našem tržištu”, rekao je Marinković.

On je istakao da su nakon uvoza povećane količine mesa, a povećane su bile i potrebe za jeftinim mesom.

Marinković je podsjetio da ima i domaćih čestitih klaoničara koji zaista poštuju domaće farmere i kupuju domaće svinje i junad i prodaju meso na tržištu, ali pojedini kad kupe njihovo jeftino meso prodaju po višoj cijeni i time im raste dobit.

“Mi, nažalost, ne možemo da pokrijemo ni troškove proizvodnje”, rekao je Marinković.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare