Ekonomija

Cijena nafte pala na najniži nivo u posljednju 21 godinu

Cijena nafte pala je danas na najniži nivo u posljednju 21 godinu, usljed rasprodaje na svjetskim tržištima potaknute nesigurnošću oko skladišnih kapaciteta za naftu koja se trenutno ne može prodati.

Naime, potražnja za sirovom naftom dramatično je pala zbog zamrzavanja ekonomske aktivnosti u čitavom nizu zemalja zbog pandemije koronavirusa.

Cijena referentnog američkog brenda nafte West Texas Intermediate pala je do 39 posto, na iznos od nevjerovatnih 11,2 dolara po barelu, što je najmanja cijena od 1998., i najveći dnevni pad od 1982., izvještava američki portal Business Insider.

Britanski referentni brend nafte Brent Crude imao je mnogo manji pad od 6,6 posto, na iznos od 26,23 posto po barelu na najnižoj tački.

Cijena nafte nastavila padati unatoč dogovoru OPEC-a, Rusije i SAD-a

Daljnji pad cijene nafte posebno je zabrinjavajuć jer se nastavio bez obzira na dogovor Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), zajedno sa grupom neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju i SAD, o rekordnom smanjenju proizvodnje i opskrbe.

Kako Business Insider objašnjava, investitori očito i dalje nisu uvjereni da rezovi u proizvodnji mogu kompenzirati za težak pad potražnje za “crnim zlatom” u vrijeme najvećih masovnih antiepidemijskih mjera u historiji.

“Ukratko, medvjedi (medvjed je termin za fenomen pada tržišta usljed masovne prodaje sirovina, dionica ili finansijskih proizvoda) traže krv. Oštar pad cijena rezultat je nedovoljne potražnje i nedostatka skladišnog prostora s obzirom na to da rezovi u proizvodnji nisu riješili problem prezasićenosti u opskrbi”, komentirao je Naeem Aslam, glavni analitičar tržišta u brokerskoj firmi AvaTrade.

Prema Aslamovom mišljenju, WTI može pasti i na 10 dolara po barelu.

“U krajnjoj liniji nema sumnje da su cijene nafte preniske na ovom nivou, ali s obzirom na okolnosti, vjerovatno je da će cijene nastaviti padati jer broj (aktivnih) bušotina nije još dosegao dno”, dodao je ovaj analitičar, referirajući se na pad u broju aktivnih naftnih bušotina u SAD-u.

Naime, broj aktivnih bušotina u korelaciji je s cijenama nafte, budući da više cijene nafte čine njeno crpljenje profitabilnijim, što potiče otvaranje i nastavak rada većeg broja bušotina. Broj bušotina u SAD-u bio je u petak nevjerovatnih 544,35 posto manji nego prije mjesec, prema renomiranom Baker-Hughesovom izvještaju o bušotinama.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare