Ekonomija

Cijena Orbanovog vladavine: Forinta strmoglavo pada, sve više Mađara okreće se euru

Mađarska je, poput Poljske, Rumunije i Češke, daleko od prihvatanja eura kao jedinstvene valute, ponajviše zbog straha tamošnjih vlasti od, kako oni to nazivaju, gubitka suvereniteta ekonomske politike.

S druge je strane forinta u posljednje vrijeme bila pod velikim pritiskom zbog deficita proračuna i robne razmjene u Mađarskoj te sukoba vrha države s Bruxellesom zbog vladavine prava, piše Reuters.

Istraživanje Eurobarometra u aprilu, koje je obuhvatilo zemlje bez jedinstvene valute, pokazalo je da je podrška za njenim prihvatanjem najveća u Mađarskoj i Rumuniji.

Dodatni pad

U tim zemljama već se duže plaća u eurima prilikom kupovine rabljenih automobila, ali i najma stanova, prenosi Tprotal.hr.

Ove godine forinta je u odnosu na euro pala za još osam posto, što je povećalo njegovu privlačnost. I druge evropske zemlje suočavale su se sa sličnim pritiscima zbog velikog rasta cijena energenata i hrane, ali slabljenje forinte donosi dodatne izazove.

S obzirom na to da je isplata plaća u eurima, uz nekoliko iznimaka, protivna mađarskom zakonu, većina kompanija odlučila se na vanredno povećanja plaća od pet do deset posto dok su neke ponudile dodatne isplate na kraju svakog tromjesečja, ovisne o kretanju forinte.

IT sektor, u kojem su se mnogi računi i dosad naplaćivali u eurima, u posljednjih nekoliko mjeseci gotovo se potpuno prebacio na ugovore u toj valuti.

Iz Nacionalne banke Mađarske, koja je podigla kamatne stope kako bi suzbila inflaciju, nisu htjeli komentirati sve vidljivije okretanje euru.

Tamošnje vlasti tvrde da nipošto nije riječ o “eurizaciji” jer euro čini 35,1 posto depozita svih firmi koje nisu u finansijskom sektoru, a u januaru ove godine činio je 34,7 posto njih, što je neznatno povećanje.

Ipak, u kabinet premijera Viktora Orbana neočekivano objavio da će dopustiti kompanijama plaćanje poreza i u eurima ili dolarima, za što neki analitičari smatraju da bi moglo smanjiti značenje nacionalne valute.

Psihološka granica

Agoston Deim, suvlasnik male IT kompanije, rekao je da je prešao na cijene u eurima u martu, kada je pad vrijednosti forinte probio psihološku granicu od 400 forinti za euro.

Prema njegovim riječima, firma je do prije godinu rijetko izdavala ponude u eurima, no sada se polovina prometa odvija u toj valuti, a četvrtina je vezana za tečaj eura.

“Kad ne znate što će se dogoditi sljedeći dan i šaljete ponude s rokom od mjesec, rizik trgovanja s forintama jednostavno je previsok”, rekao je Deim.

Oscilirajuća vrijednost forinte navela je i neke vlasnike nekretnina u Budimpešti i zapadnoj Mađarskoj da iskazuju cijene u eurima.

Takve su ponude doduše još uvijek u manjini i uglavnom se odnose na luksuzne nekretnine, ali se njihov broj utrostručio od prošle godine.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare