Cijene hrane osjetno su porasle u februaru, prvi put od prošle jeseni, odražavajući poskupljenje šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda te biljnih ulja, saopšteno je iz agencije Ujedinjenih nacija za hranu FAO.
FAO-ov indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda iznosio je u februaru u prosjeku 127,1 bod, i bio je viši 1,6 posto nego u januaru, prenosi agencija Mina pozivajući se na SEEbiz.
Cijene hrane porasle su u februaru prvi put od oktobra, pokazuju FAO-ovi podaci. U odnosu na prošlogodišnji februar bile su više 8,2 posto.
Najviše je u februaru poskupio šećer, 6,6 posto u odnosu na januar, zbog prognoza o slabom snabdijevanju u sezoni 2025./2026. u uslovima nepovoljnih vremenskih prilika u Brazilu.
Osjetno su porasle i cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, četiri posto, zbog snažne potražnje koja je nadmašila proizvodnju u ključnim izvoznim regijama.
Cijene mesa zadržale su se u februaru više-manje na januarskom nivou.
Biljna ulja poskupjela su dva posto u odnosu na januar, uz strahovanja o mogućem smanjenom snabdijevanju suncokretovim i uljem repice u idućim mjesecima.
FAO-ov indeks cijena žitarica pokazao je osjetno blaži rast od 0,7 poto u odnosu na januar, uz poskupljenje pšenice zbog smanjenog ruskog izvoza.
Podsticaj cijenama bila su i strahovanja za urod u pojedinim dijelovima Evrope te u Rusiji i SAD.