Vijesti

Cijene lete u nebo: Najviše poskupjeli hrana, odjeća i obuća

Cijene proizvoda i usluga koji se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u septembru su u prosjeku više za 0,8 posto u odnosu na august, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 1,2 posto, odjeća i obuća za 6,9 posto, stanovanje i režijski troškovi za 0,4 posto, za koliko su u prosjeku skuplji i namještaj, te aparati za domaćinstvo, dok su zdravstvo, prijevoz, te ostala dobra i usluge u prosjeku skuplji za po 0,2 posto.

U septembru u odnosu na august alkoholna pića i duhan u prosjeku su jeftiniji za 0,2 posto, a rekreacija i kultura za 0,1 posto.

Nivo cijena u septembru ove u odnosu na isti mjesec prošle godine viši je za tri posto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 5,1 posto, alkoholna pića i duhan za 1,7 posto, stanovanje i režijski troškovi za 1,2 posto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 0,9 posto, za koliko je u prosjeku skuplje i zdravstvo, dok je prijevoz u prosjeku skuplji za 9,2 posto, rekreacija i kultura za 1,4 posto, restorani i hoteli za 0,4 posto, a ostala dobra i usluge za 0,7 posto.

U septembru u odnosu na isti mjesec lani odjeća i obuća u prosjeku je jeftinija za 7,2 posto, komunikacije za 0,3 posto, a obrazovanje za 0,1 posto.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare