Ekonomija

Cijene nafte gotovo nepromijenjene na sedmičnoj razini

Na svjetskim su tržištima cijene nafte na kraju prošle sedmice bile gotovo iste kao i sedam dana prije jer bi, s jedne strane, potražnja mogla oslabiti zbog usporavanja rasta ekonomija, dok bi proizvođači, s druge strane, mogli smanjiti ponudu ‘crnog zlata’.

Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je prošle sedmice 0,2 posto, na 92,84 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,1 posto, na 86,79 dolara.

Cijele prošle sedmice cijene su bile pod pritiskom zbog strahovanja trgovaca da će zaoštravanje monetarne politike u zapadnim zemljama izazvati usporavanje rasta ekonomija, a možda i recesiju.

Šta rade Evropska centralna banka i Fed

Evropska centralna banka povećala je u četvrtak kamatne stope za agresivnih 0,75 postotnih bodova kako bi suzbila inflaciju u eurozoni, koja se kreće na rekordnim razinama, iznad 9 posto.

Predsjednik američke centralne banke Jerome Powell poručio je, pak, da je Fed ‘snažno predan’ tome da suzbije inflaciju i da će nastaviti zaoštravati monetarnu politiku dok taj cilj ne postigne.

Stoga je sasvim jasno da će Fed nastaviti agresivno povećavati kamatne stope kako bi suzbio inflaciju, koja se kreće oko najviših razina u više od 40 godina.

Fed od marta podiže kamate, a dodatno će ih povećati i na dvodnevnoj sjednici 20. i 21. septembra. Očekuje se novo, treće u nizu, povećanje za 0,75 postotnih bodova, u raspon od 3 do 3,25 posto.

A potezi Feda i ECB-a usporit će rast američke i ekonomije eurozone, zbog čega se očekuje slabljenje potražnje za naftom.

Trgovce zabrinjavaju i stroge mjere za suzbijanje covida-19 u Kini.

Grad Chengdu u četvrtak je produžio karantenu za većinu od više od 21 miliona stanovnika, a milionima građana u drugim dijelovima Kine rečeno je da za predstojeće praznike izbjegavaju putovanja.

I dok su cijele sedmice bile pod pritiskom, u petak su cijene nafte nadoknadile gotovo sve gubitke jer su se trgovci usredotočili na najave vodećih proizvođača da će smanjiti opskrbu.

Putinove prijetnje

Ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je da će obustaviti izvoz nafte i plina u Evropu ako Brisel ograniči cijene ruskih energenata, a Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici odlučili su blago smanjiti opskrbu u oktobru, za 100 hiljada barela dnevno.

To čini samo 0,1 posto globalne potražnje, no iz OPEC-a su poručili da se mogu sastati i prije 5. oktobra, kada je zakazan sljedeći redovni sastanak, bude li potrebno prilagoditi proizvodnju.

To je, kažu analitičari, simbolična poruka da OPEC može dodatno smanjiti proizvodnju ako cijene nafte padnu prenisko.

“Sljedećih mjeseci Zapad će se morati nositi s rizikom od gubitka opskrbe ruskim energentima i skoka cijena nafte”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 posto, zahvaljujući oporavku svjetske ekonomije od koronakrize, od početka ove godine cijene su nafte, ponajviše zbog rata u Ukrajini, porasle više od 15 posto.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare