Ekonomija

Cijene nafte na svjetskom tržištu sedmicama padaju. Kreće i blago smanjenje cijena goriva u FBiH

Zbog pojave novih sojeva i bržeg širenja koronavirusa, prije svega delta varijante, cijene nafte posljednih sedmica kontinuirano su padale.

Trenutna cijena nafte na svjetskom tržištu iznosi 69 dolara po barelu.

Ipak, cijena govriva u nisu previše oscilirale, ali čini se da pojedini naftni distributeri sad kreću sa smanjem cijena.

“Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži (OPC obrasci), koje su benzinske pumpe dostavile Federalnom ministarstvu trgovine, raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na dan 22.07.2021. godine u Federaciji Bosne i Hercegovine je sljedeći:

  • Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 –BMB 95 iznosi od 1,76 do 2,31 KM/litru i
  • DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 1,66 do 2,26 KM/litru.
PROČITAJTE  Gebrüder Weiss koristi električne kamione za transport HP proizvoda u centralnoj i istočnoj Evropi

Trenutna prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 iznosi 2,22 KM/litru i za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 2,16 KM/litru”, rečeno nam je iz Federalnog ministarstva trgovine.

Kažu da su danas dobili određen broj zahtjeva za smanjenje cijene.

“Na dan 22.07.2021. godine do 14 sati u eOPC aplikaciji ovog Ministarstva evidentirano je 55 obavijesti o promjeni cijena i marži i iste se odnose na sniženje cijena navedenih naftnih derivata u visini od 0,05 KM/litru”, naveli su nam iz Ministarstva.

Oni podsjećaju da je Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine donijela Odluka o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate.

PROČITAJTE  Potencijal za ekonomski razvoj. Sattler: "Dijaspora može mnogo više od povremenog slanja novca"

“Predmetna Odluka je na snazi i primjenjuje se od 3.4.2021.godine. Navedenom Odlukom privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata”, kažu za Raport iz Ministarstva.Povezani postovi: