Ekonomija

Cijene nafte pale ispod 95 dolara pod pritiskom straha od recesije

Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima ispod 95 dolara pod pritiskom straha od recesije i opetovanog rasplamsavanja zaraze covidom-19 u Kini. To je potaknulo zabrinutost za potražnju.

Na londonskom se tržištu barelom nafte nakon podneva trgovalo po 1,63 dolara nižoj cijeni nego na jučerašnjem zatvaranju, od 94,56 dolara. Na američkom tržištu cijena mu je pala 1,88 dolara, na 89,31 dolar. Tržišta su danas zabrinule sumorne prognoze za svjetsko gospodarstvo.

MMF upozorio na pojačan rizik od globalne recesije

Predsjednik Svjetske banke David Malpass i direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva upozorili su jučer na pojačani rizik od globalne recesije, istaknuvši problem tvrdokorno visoke inflacije.

“Na tržištima jača pesimizam”, rekao je stručnjak OANDA-e Craig Erlam. Naeem Aslam iz Avatrade ukazuje na niz upozorenja o posustajanju rasta svjetskog gospodarstva.

Upravo je strah od recesije spustio cijene nafte s 147 dolara. To je cijena od početka ruske invazije na Ukrajinu, potaknuta strahovanjima za opskrbu iz Rusije u uvjetima oštrih sankcija Moskvi.

Uteg cijenama bilo je danas i moguće daljnje slabljenje potražnje u Kini nakon što su vlasti zbog opetovanog rasta broja zaraženih covidom 19 pojačale testiranje na koronavirus u Šangaju i drugim velikim gradovima.

Potražnju koči i jaki dolar, koji je dosegnuo najviši nivo u više godina, smanjujući kupovnu moć kupaca s ostalim valutama.

OPEC najavio smanjenje proizvodnje

Značajniji pad cijena zapriječila je tijesna opskrba i najava Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, uključujući Rusiju, da će od novembra sniziti ciljani nivo proizvodnje za dva miliona barela dnevno.

“Opskrba bi mogla biti nedovoljna čeka i u idućoj godini. Jer, prema odluci OPEC+, odluka o smanjenju proizvodnje trebala bi ostati na snazi do kraja 2023.”, podsjećaju analitičari Commerzbanka.

U odvojenom izvještaju OPEC je danas objavio da je barel košarice nafte njenih članica u ponedjeljak stajao 99,13 dolara. To znači da je poskupio 1,7 dolara.

.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare