Ekonomija

Cijene nafte pale prema 93 dolara, potražnja opet u fokusu

Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima prema 93 dolara jer je među ulagačima ponovo prevagnula zabrinutost za potražnju zbog mjera suzbijanja covida u Kini i očekivanog podizanja kamatnih stopa u eurozoni i SAD. Cijene barela na londonskom je tržištu nakon podneva bila niža za 2,67 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 93,07 dolara.

Na američkom tržištu barelom se u elektroničkoj trgovini trgovalo po 26 centi nižoj cijeni nego u petak navečer, od 86,61 dolara. Američka tržišta bila su u ponedjeljak zatvorena zbog Praznika rada.

Na početku sedmice cijene je poduprla odluka Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEC) i saveznika o blagom smanjenju proizvodnje u listopadu, za samo 100 hiljada barela dnevno.

“Odluka da se poništi septembarsko povećanje proizvodnje za 100.000 barela dnevno bila je više simbolična nego suštinski značajna”, rekao je Craig Erlam iz OANDA-e.

“No, trgovce će natjerati da dvaput razmisle prije no što spuste cijene, kao što su radili u posljednje vrijeme”, dodao je Erlam.

Danas su se trgovci ponovo fokusirali na mjere suzbijanja covida-19 u Kini i na očekivano podizanje kamatnih stopa u eurozoni i SAD koje bi moglo zakočiti gospodarstvo i smanjiti potražnju za naftom.

Očekuje se da će ih Evropska središnja banka (ECB) značajno podići na sjednici u četvrtak. Američki Fed odlučivat će o kamatnim stopama 21. septembra.

“Tržište je saznalo vijesti iz OPEC-a+ i fokus se privremeno preusmjerio na ekonomske i inflatorne brige, s dva relevantna faktora, produženim zatvaranjima zbog covida u Kini i odluci ECB-a o kamatnim stopama u četvrtak”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Oni nesumnjivo potpiruju strah od slabe potražnje, dodao je Varga. Zbog jučerašnjeg praznika u SAD Američki institut za naftu (API) i vlada objavit će tjedna izvješća dan kasnije, u srijedu i četvrtak.

OPEC nije danas objavio koliko je u ponedjeljak stajao barel košarice nafte njegovih članica. U petak cijena mu je bila 99.22 dolara.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare