Ekonomija

Cijene nafte prošle sedmice pale nakon dvije sedmice rasta

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice pale nakon dvije sedmice rasta jer se rast zapadnih gospodarstava usporava. Što bi moglo oslabiti potražnju za naftom, dok bi je, s druge strane, trebao podržati oporavak kineske ekonomije.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice 1,1 posto, na 86,66 dolara. Dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2 posto, na 79,68 dolara. Nakon dvije sedmice rasta, cijene nafte prošle sedmice su pale jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta zapadnih ekonomija, posebno američkog.

Doduše, novi podaci pokazali su da najveće svjetsko ekonomija i dalje stabilno raste. No američka centralna banka nastavit će povećavati kamatne stope kako bi suzbila inflaciju. Što će neminovno usporiti rast ekonomije, a time i potražnje za naftom.

Očekuje se da će na sjednici ove sedmice čelnici Feda ponovno povećati kamate, za 0,25 postotnih bodova. Stoga se postavlja pitanje, kažu analitičari, hoće li američka ekonomija uroniti u recesiju ili će se ‘mekano prizemljiti’.

S druge strane, cijene crnog zlata podržava nada trgovaca da će se s brzim popuštanjem restriktivnih covid mjera ubrzati rast kineske ekonomije. “Hoće li cijene nafte rasti, ovisit će o tome koliko će se brzo potražnja za sirovom naftom u Kini oporaviti u ovom kvartalu”, kaže Stephen Brennock iz PVM-a.

Kina je najveći uvoznik nafte u svijetu, a stišavanje zaraze i postupna normalizacija života značili bi i oporavak ekonomije i potražnje za gorivom.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare