Ekonomija

Cijene nafte snažno porasle drugu sedmicu zaredom

Cijene nafte na svjetskim tržištima snažno su porasle drugu sedmicu zaredom, jer će zbog ublažavanja restriktivnih mjera u vezi koronavirusa potražnja za crnim zlatom uskoro porasti i jer se proizvodnja u SAD-u brzo smanjuje.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice skočila više od 18 posto, na 30,97 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio oko 33 posto, na 24,74 dolara.

Cijene nafte mjesecima su bile pod pritiskom, skliznuvši na najniži nivo u 20-ak godina, s obzirom na to da su zbog korona krize sva najveće svjetske privrede uronile u recesiju, pa je oštro pala i potražnja za crnim zlatom.

Međutim, u posljednje dvije sedmice cijene su znatno porasle jer su trgovce ohrabrile naznake da bi potražnja za naftom uskoro mogla porasti.

Kako se širenje koronavirusa usporava, posljednjih dana mnoge zemlje u svijetu postupno popuštaju restrikcije, što bi trebalo oživjeti privredu , dok bi ranije uvedene poticajne fiskalne i monetarne mjere trebale podržati oporavak privrede u drugoj polovici godine.

Australija je tako najavila ublažavanje mjera u tri etape, a istim putem kreću i Francuska, pojedine američke savezne države te mnoge druge zemlje.

Ublažavanje mjera znači, među ostalim, povratak automobila na ceste u SAD-u, najvećem potrošaču nafte i naftnih derivata u svijetu.

Uz to, podaci pokazuju da se u SAD-u se brzo smanjuje proizvodnja.

U petak objavljeno izvješće kompanije Baker Hughes pokazalo je da je prošle sedmice broj aktivnih bušotinskih postrojenja u SAD-u pao osmu sedmicu zaredom, za njih 34, na samo 374, najniži nivo od kada se prate ti podaci, jer naftna industrija zbog niskih cijena nafte smanjuje proizvodnju i investicije.

Kompanije u Sjevernoj Americi smanjuju proizvodnju brže nego što se očekivalo, a analitičari procjenjuju da bi do kraja juna mogle smanjiti proizvodnju za 1,7 miliona barela dnevno.

Uz to, zbog prevelike ponude u odnosu na korona krizom pogođenu potražnju, vodeći proizvođači u svijetu, predvođeni Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom, dogovorili su nedavno najveće smanjenje proizvodnje u historiji, za 9,7 miliona barela dnevno, što je stupilo na snagu 1. maja.

“Tržište je i dalje prekomjerno opskrbljeno, ali rezovi OPEC-a+ i druga dobrovoljna smanjenja pomažu. Uskoro bi se mogle pojaviti i prve, stidljive naznake oporavka potražnje, s obzirom na postupno ublažavanje mjera blokade”, kaže Jason Gammel, analitičar iz Jefferiesa.

Međutim, ima i onih koji očekuju pad cijena nafte.

„Očekujem da će cijene ponovno krenuti prema 20 dolara po barelu jer se pojavljuju sumnje u to da će se sve članice OPEC-a pridržavati dogovorenog smanjenja proizvodnje“, kaže Andrew Lipow, predsjednik kompanije Lipow Oil Associates.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare