Politika

CIK BiH inicira dopune Izbornog zakona BiH kako bi se osigurala finansijska neovisnost

Centralna izborna komisija BiH je na 34. sjednici održanoj u četvrtak usvojila Zaključak o pokretanju inicijative za donošenje Zakona o dopunama Izbornog zakona BiH.

Centralna izborna komisija BiH, u skladu sa svojim ovlaštenjima, inicira zakonsko rješenje kojim bi se osigurala finansijska neovisnost Centralne izborne komisije BiH, te kako se više ne bi dešavalo da i nakon više od dva mjeseca od dana raspisivanja izbora finansijska sredstva za organizaciju izbora nisu osigurana.

“Za poštivanje evropskih demokratskih standarda za izbore moraju biti ispunjene proceduralne garancije, a jedna od njih se odnosi na neovisne i nepristrasne organe za organiziranje izbora, kako se to navodi u Kodeksu dobrog vladanja u izbornim pitanjima Venecijanske komisije pod tačkom 85. na strani 27 (CDL-AD (2002) 023 rev) „Izborni zakon treba da sadrži odredbu kojom se zahtjeva od organa vlasti (na svim nivoima) da ispune zahtjeve i potrebe izbornih komisija.“.

Imajući u vidu da za organiziranje i provedbu izbora mora biti zaduženo neovisno tijelo, kome će sredstva za provedbu izbora biti osigurana u zakonskim rokovima, Centralna izborna komisija BiH inicira dopune Izbornog zakona BiH u skladu sa kojima bi sredstva za provedbu izbora bila osigurana u zakonom predviđenim rokovima, a koje u isto vrijeme nude alternativni način prevazilaženja problema osiguranja sredstava, ukoliko ista iz nekih razloga nisu osigurana u zakonskom roku”, navodi se u saopćenju CIK-a.

Ta alternativa, dodaje se, podrazumjevala bi obavezu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, da u slučaju nepostupanja po sadašnjem zakonskom rješenju, na zahtjev Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u roku od osam dana donose posebnu odluku kojom će se obezbijediti sredstva za provedbu izbora.

“Iniciranim dopunama Izbornog zakona BiH precizira se obaveza Centralne izborne komisije BiH da pripremljeni nacrt godišnjeg budžeta  dostavlja Komisiji za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na odobravanje”, navodi se.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare