Vijesti

CIK pronašao stotine mrtvih na biračkom spisku, ali ih ne može ukloniti. Bakalar za Raport: Označit ćemo njihova imena

Centralna izborna komisija BiH danas je uvidom u birački spisak utvrdila niz nelogičnosti i čudnih stvari.

Poznato je da na izborima u BiH redovno glasaju mrtvi, često i izmišljeni likovi, da nekad ima više glasača nego stanovnika…

Prema onome što je CIK utvrdio ove godine će do izbora na biračom spisku biti čak 1.513 osoba starijih od 100 godina. Što, naravno, budi sumnju.

Taj broj je veći u odnosu na onaj koji je utvrđen za ranije izbore, a tad je iznosio oko 1.305 stotogodišnjaka na spiskovima.

O ovome smo razgovorali sa Željkom Bakalarom, predsjednikom Centralne izborne komisije BiH.

On za Raport kaže da je CIK zadužen za tačnost, ažurnost i integritet centralnog biračkog spiska.

“S obzirom na to da je još 2006. uveden sistem pasivne registracije, podaci se uzimaju temeljem prebivališta, CIPS-a i svega ostalog – dakle podataka koje imamo u matičnim uredima, državljanstvima, te faktički iz baze prebivališta, sve podaci koji se odnose na punoljetne građane koji imaju biračko pravo”, naveo je Bakalar.

Ističe da CIK-u sublimirane podatke dostavlja IDDEEA (Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH).

“Daklem IDDeEA je nama dostavila presjek stanja i mi jesmo zaduženi zakonom, ali oni nam sublimiraju sve te podatke iz MUP-ova, matičnih ureda koji su također uključeni za ažuriranje podataka iz matičnih knjiga umrlih. I temeljem tih podataka se pravi popis.

Što se tiče stogidišnjaka, čim osoba ima 100 godina mi radimo provjere da li postoji mogućnost da se desila činjenica smrti. Najveći problem jeste neažurnost prijavljivanja matičnim uredima. Uglavnom su to naši državljani koji imaju prebivalište u BiH, ali imaju privremeni boravak negdje vani i neko ne prijavi smrt i onda oni ostaju na spisku”, priča Bakalar

Ističe da se te osobe provjeravaju jer je indikativno jer imaju sto godina i još su živi.

Bakalar dodaje kako CIK ima određene podatke da su osobe umrle.

“Ranijih godina je bilo na hiljade mrtvih na spiskovima, ove godine smo to uspjeli svesti pa sad imamo 491 osobu o kojoj imamo saznanje da su umrle, ali nisu upisani u matičnu knjigu umrlih. Mi ćemo ta imena označiti na spiskovima kako bi upozorili biračke odbore ukoliko neko pokuša da glasa umjesto njih”, navodi Bakalar.

“CIK je u kontaktu sa svim agencijama, ministarstvima, matičnim uredima i radimo maksimalne napore s naše strane da se taj centralni birački popis dovede ured da imamo što manje takvih slučajeva”.

Bakalar dalje ističe da CIK ne može izbrisati sa spiska osobe za koje utvrde da su umrle.

“Oni nisu upisani u matične knjige umrlih, ali postoje određena saznanja i mi naležemo da se označe u biračkom spisku da bi se spriječile fiktivni glasovi. Ne možemo proglasiti nekog mrtvim, ali ovo možemo”, ističe on.

Pored toga, CIK provodi još niz drugih aktivnosti na pripremama izbor, iako novca za izbore još uvijek nema. Odnosno, Vijeće ministara BiH ne izdvaja novac, jer sve koči ministar finansija Vjekoslav Bevanda (HDZ).

“Para nema, radimo da ih bude, pa vidjet ćemo. Zadnje što smo predložili jeste da se novac osigura putem odluke Vijeća ministara. I oni su dužni da osiguraju novac”, kaže Bakalar.

Na kraju, govori da ima još vremena.

“Vremena još ima, ali ga je sve manje. Mi već neke radnje moramo finansirati, nije kasno, ali zabrinjava manjak volje i retorika. Vijeće ministara ima raznih načina, vidjet ćemo za koji će se opredjeliti. Nama svaki odgovora, važno je da imamo novac”, zaključio je Bakalar.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare