rezultate Općih izbora muškarac glasa na općim izborima u bih glasačko mjesto i glasačka kutija
Vijesti

CIK usvojio odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora u BiH za sve nivoe, osim za predsjednika RS

Na večerašnjoj 69. hitnoj sjednici, Centralna izborna komisija BiH (CIK) jednoglasno je donijela Odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora održanih u BiH 2022. godine. Rezultati će biti objavljeni na ovom linku.

Time je ispoštovan zakonski rok, jer je CIK tokom današnjeg dana trebao objaviti rezultate Općih izbora.

Odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena na stranici www.izbori.ba. U ponedjeljak, utorak i srijedu do ponoći je rok za podnošenje zahtjeva za ponovno i kontrolno brojanje listića.

Zahtjevi za ponovno brojanje, žalbe i prigovori se mogu dostaviti faksom ili e-mailom te lično. CIK će i sutra, u nedjelju raditi od 8 do 16. sati.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović pojasnio je zašto je ovoliko trajalo brojanje glasova. On je kazao kako biračke odbore predlažu i biraju politički subjekti. Naglasio je da je upravo u tom segmentu zabilježen najveći broj grešaka.

Arnautović je kazao da je CIK bio pod velikim pritiskom i pod političkom hajkom. Arnautović je kazao da je CIK popravljao ono što su drugi uradili pogrešno. Naime, CIK je proteklih sedmica prozivan zbog presporog brojanja glasova.

Član CIK-a Ahmet Šantić također je opravdavao činjenicu da je za objavu rezultata trebalo skoro tri sedmice. Kazao je da ni birački odbori ni općinske izborne komisije nisu obavile svoj posao kako treba.

Rezultati za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske bit će objavljeni kada se za to steknu uvjeti. Još je u toku ponovno brojanje u Glavnom biračkom centru na Zetri u Sarajevu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare