Politika

CIK zaprijetio prijavom Tužilaštvu BiH ako Bevanda ne uplati pare za izbore: Mi ćemo poštovati zakon

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) održala je danas sjednicu u Sarajevu, a predsjednik Suad Arnautović najavio je mogućnost uključivanja Tužilaštva BiH u slučaj blokade finansiranja.

“CIK će postupiti po Izbornom zakonu BiH, poštovati sve obaveze i rokove. Jedna od njih je da najmanje 150 dana prije održavanja raspišemo izbore. To znači da ćemo 4. maja na sjednici CIK-a donijeti odluku o raspisivanju izbora”, rekao je Arnautović.

On je potom govorio o problemu finansiranja odnosno tome da Vijeće ministara BiH još nije donijelo nikakvu odluku o dodjeli novca za održavanje izbora.

“Prema Izbornom zakonu BiH, krajnji rok za osiguranje novca za Opće izbore je 19. maj, 15 dana od raspisivanja. Postoje odredbe u krivičnom zakonu koji tretira slučaj onemogućavanja birača da ostvare svoje biračko pravo. Zakon kaže da CIK može to prijaviti Tužilaštvu BiH. Ukoliko novac ne bude osiguran do 19. maja, ovo pitanje stavit ćemo na razmatranje na Kolegij”, ističe Arnautović.

On je kazao kako je CIK Vijeću ministara dostavio sve potrbne odluke i zahtjeve.

“Očekivali smo da će biti uvršteno, pojavile su se nezvanične informacija kao da nismo dostavili dokument, pa onda da materijal nije potpun… U našem narodu kaže se ako nećete nešto da uradite, uvijek postoji način da to zvedete”, rekao je Arnautović.

Na kraju je kazao da će CIK poštovati zakon, te je pozvao Vijeće ministara BiH da uradi svoj posao.

Podsjetimo, najveći problem je HDZ-ov ministar finansija u Vijeću ministara BiH Vjekoslav Bevanda koji uporno odbija da riješi problem finansiranja izbora.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare