Svijet

Čim je sletila u Tajvan Pelosi dala izjavu, oglasila se i Kina: Ovo je ekstremno opasno!

Nancy Pelosi i članovi delegacije Kongresa objavili su ovu izjavu po dolasku na Tajvan. Ova posjeta je prva zvanična posjeta Tajvanu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Sjedinjenih Država u 25 godina.

“Posjeta delegacije našeg Kongresa Tajvanu odaje počast nepokolebljivoj posvećenosti Amerike podršci tajvanskoj demokratiji.

Naša posjeta je dio našeg šireg putovanja u Indo-Pacifik – uključujući Singapur, Maleziju, Južnu Koreju i Japan – fokusiranog na međusobnu sigurnost, ekonomsko partnerstvo i demokratsko upravljanje. Naši razgovori s vodstvom Tajvana će se fokusirati na reafirmaciju naše podrške našem partneru i na promoviranje naših zajedničkih interesa, uključujući unapređenje slobodne i otvorene indo-pacifičke regije. Američka solidarnost sa 23 miliona stanovnika Tajvana danas je važnija nego ikada, jer se svijet suočava s izborom između autokratije i demokratije.

Naša posjeta je jedna od nekoliko delegacija Kongresa Tajvanu – i ni na koji način nije u suprotnosti s dugogodišnjom politikom Sjedinjenih Država, vođenom Zakonom o odnosima s Tajvanom iz 1979., Zajedničkim saopštenjima SAD i Kine i Šest uvjeravanja. Sjedinjene Države se i dalje protive jednostranim naporima da se promijeni status quo.”

Stigla je i prva reakcija Kine.

Službeni Peking je poruči da je posjet Pelosi Tajvanu “ekstremno opasan” potez SAD, javlja AFP.

Podsjetimo, kineski mediji su, u trenutku kad se avion s Nancy Pelosi približavao glavnom gradu Tajvana, objavili da je kineska ratna avijacija uputila svoje borbene avione tipa Su-35 prema Tajvanskom tjesnacu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare