Politika

Civilna zaštita ponovo se oglasila o respiratorima: Krive medije i prijete tužbama

Federalna uprava civilne zaštite ponovo se oglasila saopćenjem vezanim za 100 respiratora koji su nabavljeni iz Kine za 10,5 miliona KM.

„Uz sve napore koje posljednjih dana ulažemo da bismo respiratore, koje je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) nabavila još u aprilu iz Kine, što prije dostavili bolnicama i stavili na korištenje pacijentima, konstantno smo u situaciji da se branimo od napada pojedinaca i pojedinih medija u kojima tvrde da se radi o neispravnim aparatima, da oni nisu za pacijente oboljele od koronavirusa, a od prije nekoliko dana i da ih instaliraju nestručni inženjeri, neovlaštena firma, te da se igramo ljudskim životima u Federaciji BiH“, saopćila je Federalna uprava civilne zaštite.

Kako naglašavaju u saopćenju, s obzirom na to da se radi o krajnje opasnim tvrdnjama koje mogu izazvati paniku i strah među građanima i oboljelima, ponovo su prisiljeni reagirati i naglasiti kako se niko od njih ne igra ljudskim životima i kako krajnje odgovorno pristupaju cijelom ovom procesu, od angažiranja servisera, preko garancija proizvođača, do certifikata koji se izdaju bolnicama prilikom instaliranja.

„Ponavljamo i naglašavamo: respiratore instalira firma koja ima ugovor o poslovnoj saradnji sa firmom koja je jedini ovlašteni zastupnik i serviser proizvođača iz Kine. Za ispravnost respiratora garantuju proizvođač i njihov zastupnik, odnosno ovlašteni serviser. Za ispravnost respiratora garancija je certifikat firme koja ih instalira, a korištenje je u skladu sa svim specifikacijama koje je predvidio proizvođač, a za što su serviseri obučili doktore. Kao što smo u više navrata putem medija upoznali javnost FUCZ je sve učinila da provede zakonit postupak instaliranja i puštanja u rad respiratora ACM812A i da se nakon toga izvrši verifikacija tih medicinskih sredstava.

PROČITAJTE  Ističu verifikacije respiratorima na KCUS. Sebija ignorira zakon, zahuktava se istraga Tužilaštva BiH

Proveli smo dva postupka javnih nabavki na koji se nije javio niti jedan ovlašteni predstavnik proizvođača u okruženju, kao i iz EU. Firma Profesional Medic iz Republike Srbije je sa svojom sestrinskom firmom Dre Medical iz Sarajeva ponudila besplatno obavljanje poslova instalacije i puštanja u rad u Federaciji BiH, što je FUCZ uz saglasnost Federalnog štaba civilne zaštite prihvatila. Prema izjavama generalnog direktora Profesional Medica i prema dopisu koji su dostavili u FUCZ, na isti način, dakle besplatno, instalirali su preko 1.000 respiratora u Srbiji i Crnoj Gori. Na isti način su instalirali i 50 respiratora u RS u Bosni i Hercegovini. Njihova ponuda je bila jedini način da se respiratori dostave do krajnjih korisnika, dakle bolnica i bolesnih ljudi u tim bolnicama. Dakle, Profesional Medic je firma sa izuzetnim iskustvom u nabavci i instaliranju medicinskih sredstava, pa tako i respiratora. Pored toga, potrudili su se da od proizvođača dobiju autorizaciju kao ovlašteni predstavnici za Bosnu i Hercegovinu“, navodi se u saopćenju za javnost.

PROČITAJTE  Dunović pozvao nadležne u FBiH da pristupe rješavanju problema pripadnika Sudske policije

Zbog ozbiljnih optužbi, laži i neistina, koje su proteklih dana pojedinci puštali u javnost, navode iz FUCZ, pravnim putem će morati zaštiti zakonitost svog rada, jer je to jedini način da se zaštite i pokažu da raspolažu svom potrebnom dokumentacijom i dokazima da se radi o ispravnim respiratorima koji u vrijeme kad svakodnevno svjedočimo povećanju broja oboljelih što prije moraju biti na raspolaganju doktorima odnosno oboljelima.

„Nažalost i dalje, čak i respiratori koje smo dostavili bolnicama i koje su serviseri instalirali ne mogu biti pušteni u funkciju zbog problema koji su se pojavili oko verifikacijske laboratorije Verlab, odnosno informacije da nemaju akreditaciju za obavljanje tog posla. Još uvijek čekamo odgovore svih nadležnih institucija kako bismo znali kako da se odredimo prema tom pitanju. Na kraju, opet ponavljamo da je nama jedini cilj da što prije stavimo potpuno ispravne i upotrebljive respiratore na raspolaganje bolnicama i u tom cilju poduzimamo sve potrebne napore“, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Zbog kupovine ovih respiratora za 10,5 miliona KM preko Srebrene maline, osumnjičeni su premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ Fahrudin Solak, vlasnik Srebrene maline i TV voditelj Fikret Hodžić, te direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare