Vijesti

Članice Vijeća sigurnosti UN-a o stanju u BiH: Nedopustivo da se negira genocid i glorificiraju ratni zločinci

Predstavnici zemalja članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda obratili su se danas nakon govora visokog predstavnika Christiana Schmidta o situaciji u Bosni i Hercegovini, koji su mnogi predstavnici ocijenili kao zabrinjavajući.

Predstavnik Brazila Ronaldo Costa Filho izjavio je da njegova zemlja podržava BiH na putu ka političkoj stabilnosti, ali je izrazio žaljenje zbog izvještaja visokog predstavnika u kojem se navodi da postoje elementi unutar BiH koji koče napredak.

Funkcionalna zemlja

“Iako međunarodna zajednica podržava BiH, postoje odgovornosti i aktivnosti koje mogu samo narod i njegovi predstavnici uraditi. BiH može postati potpuno funckionalna zemlja ako se narod tome posveti”, kazao je Filho.

Predstavnica Irske pri UN-u Geraldine Byrne Nason rekla je da Irska podržava put BiH ka Evropskoj uniji, ali da lideri moraju sarađivati kako bi došlo do napretka.

“Irska također u potpunosti podržava Ured Visokog predstavnika i osuđuje političku retoriku koja dijeli. Smatramo da je nedopustivo da se u 21. stoljeću negira genocid i glorificiraju ratni zločinci”, kazala je ona.

Nason je također izrazila zabrinutost zbog odlaska velikog broja mladih ljudi i nedostatka žena u politici.

“Pozivamo političare i donosioce odluka da povećaju napore na ispunjavanju prioriteta EU koji bi doveli do ulaska BiH u EU”, kazala je ona.

Francuska predstavnica Nathalie Estival-Broadhurst izrazila je zabrinutost zbog političke krize, blokiranja državne vlasti i jednostranih akcija koje su rezultirale prijenosom državnih ovlasti na Republiku Srpsku.

“Pozivamo sve lidere da nastave dijalog i kompromise i osiuguraju napredak. Građani BiH imaju pravo na učinkovite državne institucije”,- kazala je Estival-Broadhurst.

Pozvala je na usvajanje budžeta za održavanje izbora jer “građani BiH imaju pravo da biraju predstavnike vlasti bez obzira što nije postignut sporazum o novom izbornom zakonodavstvu.”

Najavila konferenciju

“Pozdravljamo međunarodno prisustvo u BiH bez kojeg ne bi bilo stabilnosti u BiH. Mi ćemo uložiti velike napore u stabilnost u BiH”, kazala je ona.

Najavila je konferenciju o zemljama zapadnog Balkana krajem juna. 

Predstavnik Kine Liu Zhenmin kazao je da biranje strana od zapadnih zemalja nije rješenje problema.

“Osuđujemo unilateralne sankcije koje su uvedene od zapadnih zemalja i smatramo da to ne može dovesti do trajnog mira”,- kazao je on.

Također je izrazio podršku da će EUFOR nastaviti igrati kontsruktivnu ulogu u sigurnosti BiH i boriti se protiv terorizma.

Predstavnica Ruske Federacije osudila je uvođenje sankcija Miloradu Dodiku i zahtijevaju da se međunarodna zajednica prestane miješati u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

Osudili su vježbu EUFOR-a u Republici Srpskoj u martu i kazali su da je to uvelo strah među stanovnike BiH. Također su osudili korištenje bonskih ovlasti predstavnika OHR-a.

“BiH neće imati mir i stabilnost sve dok se strane države miješaju u unutrašnja pitanja države”, kazala je ona.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare