Vijesti

Članovi Parlamenta raspravljali o Bosni i Hercegovini: Kritike Dodiku, Velika Britanija neće dozvoliti secesiju!

Članovi Donjeg doma Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva ukazali su danas na potrebu osiguranja mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini, što je postignuto u četvrt stoljeća.

U ovom domu britanskog parlamentra organizirana je rasprava o stanju u Bosni i Hercegovini kada su članovi iznijeli niz primjedbi na ponašanje i akcije koje poduzima član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik, prenosi FENA.

Službenik Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva James Cleverly odgovarao je na pitanja članova parlamenta ponovivši da će Velika Britanija učiniti sve, s međunarodnim partnerima kako se ne bi dozvolila secesija u BiH što bi, kaže, sigurno dovelo do novog nasilja.

Ostanak EUFOR-a

Ponovljena je potreba za ostankom snaga EUFOR-a kako bi se sačuvao mir uspostavljen potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine zbog čega je i pozdravljena odluka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o produženju mandata.

Cleverly je kazao da Velika Britanija pruža podršku visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Christianu Schmidtu i njegovim ovlastima te je najavio da će Schmidt posjetiti Veliku Britaniju u decembru.

Predstavnik Konzervativne stranke Anthony Mangnall upozorio je da se u BiH ne smiju dogoditi dalje podjele jer je u pitanju zemlja u kojoj se dogodilo etničko čišćenje i genocid zbog čega smatra da je vrijeme za akciju.

Stvari mogu izmaći kontroli

James Gray, također iz Konzervativne stranke, kazao je da je zadnje mjesto gdje bi se genocid smio negirati jeste bh. entitet Republika Srpska te pozvao na djelovanje kako u BiH ne bi došlo do eskalacije stanja.

Članovi britanskog Doma isticali su da stvari brzo mogu izmaći kontroli na Balkanu zbog čega su pozvali na hitno međunarodno djelovanje jer su akcije koje je Dodik preuzimao do sada put ka raspadu BiH.

Tokom rasprave iznesen je stav da Velika Britanija kao zemlja koja je učestvovala u Dejtonskom sporazumu mora biti dio rješenja te je pozvano na sankcioniranje političara.

Postavljena su i pitanja da li bi ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Elizabeth Truss trebala planirati posjetu BiH čime bi se pružila snažna podrška državi, a njenu skoru posjetu BiH najavio je Cleverly. Kazao je da će Truss raspravu o stanju u BiH pokrenuti i na skorom sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Rigi.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare