Svijet

CNN: Javno mnijenje vjeruje da će Biden pobijediti Trumpa! Ali…

Joe Biden, nekadašnji zamjenik Baracka Obame i kandidat Demokratske stranke za predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama 3. novembra (ako se ne prolongiraju zbog pandemije koronavirusa), mogao bi pobijediti Donalda Trumpa!

To predviđa niz recentnih  istraživanja javnog mnijenja. Prema nedavnoj Ipsos-Reuters anketi Biden vodi s šest posto razlike.

No, CNN upozorava da su Amerikanci izgubili povjerenje u istraživanja ove vrste i da smatraju da ona, obavezno umanjuju snagu Republikanaca.

"Ankete jasno pokazuju da Biden vodi i to s većom razlikom nego li je to bio slučaj s Hillary Clinton uoči izbora 2016. godine. Možda biste pomislili da bi to navelo ljude da vjeruju da će Biden vjerovatno pobijediti, čak i ako je to daleko od izvjesnosti.

Ipak, dokazi upućuju na to da je Trumpova iznenađujuća pobjeda iz 2016. godine natjerala ljude da vjeruju kako on ima neke čarolije u rukavu. Ne vjeruju da će izgubiti.

Prosjek nedavnih anketa pokazuje da većina glasača (oko 55 posto) vjeruje da će Trump na izborima pobijediti Bidena. U tim istraživanjima ta činjenica prilično je čvrsta", navodi CNN.

Ovaj medij dalje analizira da je većina Trumpu dala prednost odgovarajući na pitanje ko će pobijediti. Isto tako, većina anketiranih rekla je da neće glasati za njega.

To je otklon od prakse uvriježene do 2018.

Prema svim dotadašnjim istraživanjima raspoloženja javnog mnijenja, odgovori na pitanja za koga ćete glasati i ko će pobijediti, nisu se razlikovali.

Šta je dovelo do promjene?

CNN ističe da je Trump pobjedom 2016. iznenadio mnoge, ako ne i sve. Od tada se uvriježilo mišljenje da on ima neki "čarobnu formulu", "kečeve u rukavu" na koje niko ne računa.

"Fula" gotovo svih agencija za istraživanje javnosti imala je, očito, snažan efekt. Iako nije toliko popularan, Amerikancima izgleda da je nepredvidiv i, zato, skoro pa nepobjediv.

"Moj savjet bi bio da, analizirajući biračko tijelo, ne trebate razmišljati o tome da li će Trump izvući neki adut, izvesti čaroliju.

Navodno, čak i Trumpove ankete pokazuju da on zaostaje za Bidenom.

Konačno, Trump je političar, a ne mađioničar", piše analitičar CNN-a.