Svijet

CNN: Nazvati Putina ratnim zločincem je veća stvar nego što se misli. Kakve su uopće šanse za suđenje?

Vazdušni napadi na umjetničku školu i porodilište. Na stambene zgrade pucaju iz tenkova. Više od 900 civila ubijeno za nekoliko sedmica.

Da li je ruski predsednik Vladimir Putin ratni zločinac, pita se CNN u svojoj analizi.

Neprovocirana i brutalna invazija njegove zemlje na Ukrajinu iznijela je niz dokaza koji su naveli neke svjetske lidere – uključujući američkog predsjednika Joea Bidena prošle sedmice – da koriste ovu etiketu.

Sada se postavlja pitanje šta će Bidenovi komentari – koje je nadovezao nazivajući Putina “diktatorom ubicom” i “čistim nasilnikom” – značiti za budući rat u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u nedjelju nije izrazio zabrinutost da će Bidenove primjedbe pokvariti pregovore s Rusijom. Rekao je Fareedu Zakariji sa CNN-a da je “spreman za pregovore” sa Putinom.

Bidenovi komentari su predstavljali važan trenutak jer su vodeći zvaničnici uglavnom izbjegavali da kažu da se u Ukrajini čine ratni zločini, pozivajući se na tekuće istrage o tome da li se taj izraz može koristiti. Ali ubrzo nakon što je predsjednik izgovorio riječi “Mislim da je ratni zločinac” novinarima na nepovezanom događaju, sekretarica za štampu Bijele kuće Jen Psaki rekla je da je komentar “od srca”. Drugi zvaničnici su koristili sličan jezik.

„Kada govorite iz srca, govorite kao čovjek i vidite ono što smo svi vidjeli, ove užasne slike na TV-u, ruski udar na porodilište u Mariupolju, udari na stambene zgrade, na škole, na civilne četvrti, teško je ne odustati od tog zaključka”, rekao je portparol State Departmenta Ned Price kasnije za CNN.

A nakon što je državni sekretar Antony Blinken rekao da se “lično” slaže sa Bidenovom etiketom Putina, Psaki je rekla novinarima da i najviši američki diplomata govori iz srca.

Zašto sva raščlanjivanja? Iako se termini poput “ratnih zločina” i “ratnih zločinaca” često koriste kolokvijalno, oni imaju pravnu definiciju koja bi se mogla koristiti u potencijalnom krivičnom gonjenju. To uključuje i Ženevske konvencije, koje navode namjerno gađanje civila kao ratni zločin.

Drugim riječima, Bijela kuća pazi da ne preduhitri međunarodne istrage koje ispituju invaziju Rusije.

Hoće li Bidenove riječi zakomplikovati pregovore Ukrajine i Rusije? Kremlj je Bidenove opaske o Putinu kao ratnom zločincu nazvao “apsolutno neprihvatljivim i neoprostivim”.

Upitan da li bi bilo teško sjesti s Putinom, Zelenskij je u nedjelju rekao da je spreman.

“Spreman sam za pregovore s njim. Bio sam spreman posljednje dvije godine. I mislim da bez pregovora ne možemo završiti ovaj rat”, rekao je.

“Mislim da moramo iskoristiti bilo koji format, svaku šansu, da bismo imali mogućnost pregovora, mogućnost razgovora sa Putinom. Ali ako ti pokušaji ne uspiju, to bi značilo da je ovo treći svjetski rat.”

Zelenskij je pozvao na dodatne pregovore posljednjih dana jer se ruska invazija na Ukrajinu bliži četvrtoj sedmici. U video poruci objavljenoj u subotu, on je pozvao na razgovore “bez odlaganja”, upozoravajući da bi u suprotnom gubici Rusije bili “ogromni”.

Problem je, kako izvještava tim za nacionalnu sigurnost CNN-a, taj što američki i NATO zvaničnici vjeruju da Putin nije odustao od svojih prvobitnih zahtjeva u pregovorima s Ukrajinom, a u zapadnim prijestonicama postoji velika doza skepticizma o tome koliko je angažman Moskve zaista kredibilan – iako je status tih pregovora i dalje teško dešifrovati, prema više izvora koji su upoznati sa situacijom.

Ukrajinski i ruski pregovarači sastali su se četiri puta od početka ruske invazije.

Pogled iz State Departmenta. Zamjenica američkog državnog sekretara Wendy Sherman u petak je također izrazila svoj lični stav da se u Rusiji počine ratni zločini, rekavši da “svi to lično osjećaju”, ali je napomenula da mora postojati “dokaza” prije nego što se donese pravna odluka.

„Mislim da praktično ne postoji niko – možda je Vladimir Putin izuzetak – ko može da pogleda sve fotografije, sve video snimke koji dolaze iz Ukrajine i ne veruje da Putin namjerno gađa civile, a namjerno gađanje civila je ratni zločin”, rekla je u intervjuu za CNN Džon Berman.

“Sad, mislim da svi to osjećamo lično”, rekao je Sherman, “ali u smislu međunarodnog prava, morate imati dokaze, morate imati korpus dokaza da je u stvari postojala namjera.” Ona je dodala da Sjedinjene Države “pomažu da se ti dokazi prikupe, da se predoče strankama međunarodne pravde i da onda imaju zakonski prag koji je zadovoljen”.

Koliko dugo traju istrage ratnih zločina?
Istrage na Međunarodnom krivičnom sudu traju mnogo godina, a samo nekoliko osuđujućih presuda je ikada dobijeno.

Drugačije rečeno, moglo bi proći neko vrijeme prije nego što Bidenove opaske o “ratnom zločincu” budu imale bilo kakvu pravnu težinu – ako ikada.

Kao što smo primjetili ranije ovog mjeseca, sud sudi ljudima, a ne državama, i fokusira se na one koji imaju najveću odgovornost: lidere i zvaničnike. Iako Ukrajina nije član suda, ranije je prihvatila njegovu nadležnost. Putin bi, dakle, teoretski mogao biti optužen od strane suda za prethodno naređivanje ratnih zločina na Krimu.

Međutim, MKS ne vodi suđenja u odsustvu, tako da bi ga ili Rusija morala predati ili ga uhapsiti van Rusije. To izgleda malo vjerovatno.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare