Svijet

CNN: Nakon sedmica neuspjeha, Putin sad uživa u dvije male pobjede. Osmijeh mu izazivaju rezultati izbora u Srbiji i Mađarskoj

Nakon sedmica neuspjeha da podijeli Evropu zbog svog rata u Ukrajini, Vladimir Putin je ovog vikenda uživao u dvije male diplomatske pobjede, piše CNN.

I u Mađarskoj i u Srbiji, otvoreno proruske stranke su udobno pobijedile na parlamentarnim izborima, pružajući Putinu dobrodošao podsjetnik da uprkos čvrstom i uglavnom jedinstvenom odgovoru međunarodne zajednice na invaziju, on ima neke prijatelje na svom zapadu.

Najznačajnija pobjeda došla je u vidu pobjede mađarskog premijera Viktora Orbana i njegove nacionalističke stranke Fidesz. Mađarska je članica i Evropske unije i NATO-a, što znači da Putin može tvrditi da ima prijatelja koji sjedi za najvišim stolom u dvije njegove najomraženije institucije.

U nedjelju uvečer, tokom svog pobjedničkog govora, Orban je podsticao ne samo EU već i Ukrajinu.

“Imamo takvu pobjedu da se vidi sa Mjeseca, ali je sigurno da se vidi iz Brisela”, rekao je on i dodao da će Fidesz “pamtiti ovu pobjedu do kraja života jer smo morali da se borimo protiv ogroman broj protivnika.” Na toj listi protivnika bili su briselske birokrate, međunarodni mediji i, posebno, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

Zelenskij je direktno kritizirao Orbana jer nije podržao Ukrajinu s entuzijazmom kao što su to činili mnoge njegove evropske kolege proteklih sedmica.

Putin je požurio da čestita Orbanu na pobjedi. Ali malo njih vjeruje da će to predstavljati mnogo više od simbolične pobjede i malo će utjecati na odlučnost EU u vezi s Ukrajinom.

Realnost je da se očekivalo da će Orban pobijediti i da je EU godinama radila oko njegovog vodstva. Uprkos tome što je odugovlačio, Orban se složio sa sankcijama EU protiv Rusije i uglavnom je bio u skladu s ostatkom zapadne alijanse. Glavni blok Mađarske u smislu podrške Ukrajini bila je Orbanova nevoljkost da pusti oružje da teče kroz njegovu zemlju kako bi podržao ukrajinske trupe.

Mađarska je također glavni kočničar u pregovorima EU o zabrani uvoza energije iz Rusije. Njemačka je tokom vikenda rekla da blok treba da razgovara o zabrani ruskog gasa nakon izvještaja o ratnim zločinima počinjenim u Ukrajini – potez koji je Orban više puta odbacivao.

Upornost Mađarske iznervirala je njenog ključnog saveznika Poljsku, drugog velikog evropskog prekršioca vladavine prava, koja je koristila svoje pravo veta kako bi zaštitila Orbana od kazni EU više puta posljednjih godina. Nejasno je da li će Poljska to učiniti nakon završetka rata.

Mađarska je daleko odstupila od vrijednosti EU o vladavini prava i ljudskim pravima, suzbijanju kulturnih institucija i gušenju slobode štampe.

Većina pokušaja da se Mađarska kazni na nivou EU je propala, ne samo zato što bi smislena akcija zahtijevala da se sve zemlje članice EU slože na glasanju.

Poljska i Mađarska su u posljednje vrijeme imale svojevrsni pakt, efektivno obje koriste svoje veto EU kako bi zaštitile drugu. Međutim, Poljska je vjerovatno najveći antiruski jastreb u EU i za sada je nejasno kako će to uticati na osovinu Poljska-Mađarska kada se rat završi.

A od početka rata, zvaničnici EU tiho govore o ponudi Poljskoj u vidu ‘mrkve’ kako bi se približili ostatku bloka, umjesto da tretiraju Poljsku i Mađarsku kao dva delikventa.

U Srbiji je situacija veoma drugačija po tome što nije članica EU ili NATO-a. Trenutno prolazi kroz proces pridruživanja EU, a završetak pregovora se očekuje u narednih nekoliko godina.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doveden je u tešku poziciju ruskom invazijom na Ukrajinu. Godinama je pokušavao da izbalansira održavanje čvrstih diplomatskih i ekonomskih veza s Rusijom (i posebnu naklonost Putinu) sa zapadnim zagrljajem koji bi došao s punopravnim članstvom u EU.

Tokom predizborne kampanje Vučić nije odstupio od ove ravnoteže i kandidovao se na platformi mira i stabilnosti u regionu.

Srbija je skoro u potpunosti zavisna od ruskog gasa, dok njena vojska održava veze sa ruskom vojskom. Iako je Srbija podržala dvije rezolucije Ujedinjenih nacija koje osuđuju rusku invaziju na Ukrajinu, odbila je uvesti sankcije Moskvi, prenio je Reuters.

Kremlj također podržava protivljenje Beograda nezavisnosti Kosova blokiranjem njegovog članstva u Ujedinjenim nacijama.

Nema sumnje da će izborni rezultati proteklog vikenda – posebno u Mađarskoj – izazvati osmjeh Putina i lidere u Briselu da drže glave u rukama. Za EU, međutim, više Orbana zaista znači više istog. On bi mogao Putinu pružiti neke propagandne pobjede i mogao bi zakočiti šire planove EU u budućnosti. Ali EU je godinama radila na načinima da se zaobiđe Orban i zna da je Orban sretniji u klubu dok pravi probleme, nego da kuje zavjeru da ode, zaključio je CNN.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare