Svijet

CNN: Pred Ukrajinom je sad jedan od najtežih izbora

Dok se ruske snage približavaju gradu Lisičansku, ukrajinski vojni komandanti imaju pred sobom jako težak i nezavidan izbor. Oni mogu braniti grad, blok po blok, od izuzetno superiorne vatrene moći – ili se mogu povući kako bi zauzeli nove odbrambene položaje zapadnije, piše CNN.

Odbrana grada neizbježno bi značila velike žrtve kako među vojnicima, tako i među hiljadama civila koji se još uvijek tamo nalaze. Rusko bombardovanje grada – poput onog susjednog Severodonjecka – bilo je uglavnom neselektivno.

Osim toga, koridor za opskrbu duž autoputa T1302 do Bakhmuta mogao bi biti odsječen, ostavljajući ukrajinske trupe u okruženju.

Na nekim mjestima, ruske jedinice koje napreduju sa juga nalaze se u krugu od pet kilometara od autoputa. Dok su drugi putevi za opskrbu dostupni, oni bi bili teški i ranjivi. Institut za proučavanje rata, u svojoj najnovijoj procjeni, kaže; “Ruske snage će vjerovatno nastaviti da se pregrupiraju i intenziviraju operacije u području između Bakhmuta i Lysychanska kako bi napredovale prema Lisičansku sa dodatne osovine, prekinule ukrajinske linije snabdijevanja i pokušale konsolidirati kontrolu nad cijelom oblasti Severodonjeck-Lisičansk u narednim danima.”

S druge strane, jedna od prednosti ostanka i borbe u Lisičansku je to što se nalazi na višem tlu od okolnih područja, a ukrajinske snage bi vjerovatno mogle da se suzdrže i nanesu štetu ruskim jedinicama neko vrijeme – možda sedmicama. Lisičansk bi potencijalno postao još jedan Mariupolj. Usisavanjem ruskih jedinica, gradski branioci bi vjerovatno smanjili pritisak na drugim frontovima, kao na primjer oko Slavjanska.

Dilema za ukrajinsku vojsku je hitna. Kako se džep u regijama Lugansk i Donjeck koji brane smanjuje, opcija taktičkog povlačenja na nove linije odbrane možda neće dugo trajati.



Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare