Svijet

CNN: Putin pravi iste greške kao i Hitler kada je pokrenuo invaziju na SSSR. Sličnosti su jezive

Ruski predsjednik Vladimir Putin često priziva epski poraz Sovjetskog Saveza od nacističke Njemačke tokom Drugog svjetskog rata kako bi opravdao invaziju svoje zemlje na Ukrajinu.

Ipak, Putin čini neke od istih grešaka koje su osudile na propast njemačku invaziju na SSSR 1941. godine – dok koristi “hitlerovske trikove i taktike” da opravda svoju brutalnost, kažu vojni historičari i naučnici, piše CNN u svojoj opširnoj analizi.

Ovo je divlja ironija iza Putinove odluke da napadne Ukrajinu koja je postala jasna kako rat ulazi u svoj drugi mjesec: ruski lider, koji sebe predstavlja kao studenta historije, luta jer nije posvetio dovoljno pažnje lekcijama “Veliki domovinski rat”.

“Pokušavam da shvatim ovo već mjesec dana, jer koliko god Putin bio strašan, nikad se ne bi moglo reći da je bio nelogičan”, kaže Peter T. DeSimone, vanredni profesor ruske i istočnoevropske historije na Univerzitetu Utica u New Yorku.

„Sve je ovo nelogično, i to je ono zastrašujuće“, kaže on. “Ovo nije normalno za ono što je radio u prošlosti. To je nešto što nema smisla na mnogim nivoima, a ne samo u pogledu Drugog svjetskog rata.”

Postoje, naravno, značajne razlike između trenutnog rata u Ukrajini i sukoba između nacističke Njemačke i Sovjetskog Saveza.
Nacistička ratna mašina bila je strašna, okretna i dobro obučena. Wehrmacht je ubio i ranio 150.000 vojnika Crvene armije u prvoj sedmici njihove invazije u junu 1941. Zauzeli su ogromne dijelove teritorije, a u jednom “mega-opkoljavanju” zarobili su četiri sovjetske armije, zarobivši 700.000 ratnih zarobljenika.

I ne postoji moralna ekvivalencija između Josifa Staljina, sovjetskog diktatora, i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Staljin je bio sociopata (jednom je posegnuo u kavez i ubio porodičnog papagaja, kućnog ljubimca, jer ga je cvrkutanje živciralo) koji je izgladnjivao milione Ukrajinaca i rutinski ubijao političke rivale. Zelenskij je demokratski izabran lider koji je okupio Ukrajince i inspirisao svijet svojim upadljivim iskazima hrabrosti i elokventnom odbranom demokratije.

Ali pogledajte bliže Putinove borbe u Ukrajini i pojavit će se ironične paralele. Vojni historičari kažu da Putin prati Hitlerov nesrećni plan u najmanje tri oblasti.

Putin je zaboravio osnovno pravilo ratovanja

Tenk je dugo izazivao strah u neprijateljskim trupama. Kada su Britanci predstavili prve tenkove tokom Prvog svjetskog rata, vojnici su pobjegli od terora.

Ukrajina je, međutim, postala, prema jednom nedavnom naslovu, “groblje ruskih tenkova”. Ukrajinski vojnici koriste sve, od bespilotnih letjelica do koplja za uništavanje tenkovskih konvoja.

Ali ruski tenkovi su u zastoju zbog još jednog iznenađujućeg razloga: nedostatka goriva. Nedostatak goriva dio je većeg problema. Nekada hvaljena ruska vojska zaglavila je u Ukrajini ne samo zbog žestokog otpora, već zbog nečeg prozaičnijeg: logistike.

Putin se mučio da nahrani i opremi svoju vojsku. Bilo je izvještaja o ruskim vojnicima koji pljačkaju banke i supermarkete, tenkovima koji ostaju bez goriva i vojnicima koji koriste podstandardne oblike vojne komunikacije – poput pametnih telefona – koji su doprinijeli smrti najmanje sedam ruskih generala, kako Ukrajina kaže.

„Dokazi upućuju na to da je Putin mislio da bi mogao izvojevati brzu pobjedu raspoređivanjem specijalnih snaga i vazdušno-desantnih jedinica“, kaže Ian Ona Johnson, profesor vojne historije na Univerzitetu Notre Dame. “Dakle, kada su bili primorani da krenu u mnogo tradicionalniji rat koji je u suštini uključivao većinu ruske vojske duž ukrajinske granice, nisu bili spremni za dio logistike.”

Loše logističko planiranje također je odigralo ključnu ulogu u porazu nacističke Njemačke na istočnom frontu, gdje je Hitler očekivao brzu pobjedu.

Njemačka vojska nije uspjela uspostaviti dovoljne linije snabdijevanja za ogromne udaljenosti i surove terene Sovjetskog Saveza. Njemački tenkovi su ostali bez goriva. Posljedice ovog lošeg logističkog planiranja pokazale bi se kobnim kada bi nastupila ruska zima.

Hitler nije mnoge svoje vojnike opremio zimskom odjećom jer je mislio da je sovjetska vojska toliko inferiorna. Njemački vojnici bili su primorani da se bore na niskim temperaturama dok su još uvijek bili obučeni u svoje ljetne uniforme, a neki su koristili novine i slamu kako bi se zaštitili od hladnoće.

“Ovo se pokazalo poražavajućim kada je nastupila posebno brutalna ruska zima”, kaže Johnson. “Nešto oko 250.000 njemačkih vojnika je na kraju zadobilo ozljede od promrzlina ili je umrlo od hladnoće te zime zbog logističkih problema.”

Njemačka vojska je najnižu tačku dostigla u bici kod Staljingrada, koja se smatra prekretnicom Drugog svetskog rata. Tamo su loše opremljeni njemački vojnici bili prisiljeni jesti konje, pse i pacove kako bi preživjeli zimu.

Razmjeri borbi u Ukrajini danas se ne približavaju istočnom frontu, ali lekcija iz oba rata može se sažeti u vojnu maksimu koja se pripisuje generalu Omaru Bradleyu, američkom generalu tokom Drugog svjetskog rata:

“Amateri govore o strategiji. Profesionalci govore o logistici.”

Otuđio je potencijalne saveznike

U ratu koji je već pun srceparajućih slika, jedna fotografija može biti najgora. To je zadivljujuća fotografija trudne Ukrajinke u pocjepanoj odjeći koju nose na nosilima. Žena je pri svijesti, ruku zaštitnički držala preko gole materice koja je umrljana krvlju. I ona i njena beba su kasnije umrle od zadobijenih povreda. Ukrajinske vlasti kažu da je bila u porodilištu u opkoljenom gradu Mariupolju kada ga je granatirala ruska artiljerija.

Slika je podvukla ono što neki komentatori sada kažu da je Putinov standardni pristup ratu: on neselektivno ubija civile da bi slomio volju ukrajinskog naroda.

Ruska vojska je optužena da je bombardovala bolnice, tržne centre, stambene zgrade i pozorište sa natpisom “djeca” na ruskom na vanjskom dijelu zgrade. Rusija je također optužena da pokušava izgladnjiti ukrajinski grad blokiranjem humanitarne pomoći.

Brutalnost ruske vojske, međutim, ima suprotan efekat, napisala je Marija Varenikova iz Lavova u Ukrajini u nedavnom članku za New York Times.

“Ako postoji jedna dominantna emocija koja trenutno obuzima Ukrajinu, to je mržnja”, rekla je Varenikova. “To je duboka, uzavrela gorčina za predsjednika Vladimira V. Putina, njegovu vojsku i njegovu vladu.”

Brutalnost se može vratiti u ratu. Putin ima potencijalne saveznike u Ukrajini. Rusija i Ukrajina su dvije slavenske nacije koje dijele vjerske i kulturne veze. Mnogi Ukrajinci imaju rođake u Rusiji i govore taj jezik. I historijski je bilo više odanosti Rusiji u istočnom dijelu zemlje.

Ali Putinova neselektivna brutalnost prema civilima ujedinjuje Ukrajince na način na koji nikada prije nisu bili okupljeni. Jedan komentator nazvao je mržnju “skrivenim blagom” u ratu jer može izdržati otpor generacijama.

Hitlerova neselektivna brutalnost prema sovjetskim civilima također je igrala ključni faktor u njegovom porazu.

Hitler je imao mnogo potencijalnih saveznika u Sovjetskom Savezu. Mnogi Sovjeti su prezirali i bojali se Staljina, koji je rutinski ubijao političke protivnike, pogubio vojne vođe i proganjao sovjetske građane.
Ubio je oko četiri miliona Ukrajinaca izgladnjivajući ih tokom jednog zloglasnog perioda poznatog kao Holodomor. Zato su neki Sovjeti u početku dočekali Hitlera kao oslobodioca, a nekim njemačkim trupama dali božićne poklone.

Ali Hitlerovo brutalno postupanje prema civilima brzo je učvrstilo sovjetski otpor. Njemačke trupe su opljačkale i izgladnjile ruske gradove kako bi se pokorili. Okupljali su sovjetske Jevreje i druge manjine, pucajući u njih ili ih trujući u mobilnim kombijima za gas. Nacistička propaganda učila je Njemce da su Sovjeti generalno inferiorni “mongolizovani” Slaveni koji zaslužuju smrt ili porobljavanje.

“Nacisti nisu bili okupatorska sila; oni su bili sila za istrebljenje od samog početka”, kaže DeSimone, historičar sa Univerziteta Utica.

Staljin je bio toliko omražen da je otprilike milion Sovjeta služilo u njemačkoj vojsci, kaže Johnson, istoričar Notre Damea. Hitlerova brutalnost uništila je svaku šansu koju je imao da odbije sovjetske simpatizere i oslabi sovjetski otpor, kaže Johnson.

“Umjesto da iskoristi veliki broj ljudi koji bi mogli biti simpatični ili barem misliti da su Nijemci bolji od Sovjeta”, kaže on, “Hitler je brzo otuđio sve te grupe.”

On koristi Hitlerov jezik da opravda rat

Prošlog ljeta Putin je objavio poduži esej pod naslovom “O historijskom jedinstvu Rusa i Ukrajinaca” u kojem je nastojao da objasni da postoji vještačka podjela između dvije zemlje i da je “pravi suverenitet Ukrajine moguć samo u partnerstvu s Rusijom”.

Jezik koji je Putin koristio izazvao je jezu kod nekih historičara. Rekli su da je ponovio neku od iste retorike koju je Hitler koristio u “Mein Kampf”, diktatorovoj autobiografiji i političkom manifestu. Hitlerova knjiga je prepuna iskrivljene historije o izgubljenoj veličini Njemačke, globalnim zavjerama koje potkopavaju moć Njemačke i opravdanjima za osvajanje druge grupe ljudi.

“Poput Firera, predsjednik Rusije žali zbog tragedije koja je zadesila njegovu domovinu, nekadašnju imperiju, a i on želi da vrati sat unatrag”, napisao je Avi Garfinkel, izvještač Haaretz, izraelskog lista, u članku pod naslovom , “Kako Putinova ukrajinska agenda evocira Hitlerov Mein Kampf.”

Ovo je možda jedna od najuznemirujućih veza između Putina i Hitlera. Neki Putinovi kritičari kažu da on koristi nacistički jezik i propagandne tehnike da opravda invaziju na Ukrajinu. Oni su uporedili “Z” ispisano na ruskim tenkovima sa simbolom koji su nacisti koristili u koncentracionim logorima. Drugi su uporedili nedavni masovni ratni miting koji je Putin vodio na moskovskom stadionu sa scenama Hitlerovog govora u zloglasnom nacističkom propagandnom filmu pod nazivom “Trijumf volje”.

Neka od najsnažnijih reakcija na Putinovu retoriku proizilaze iz njegove tvrdnje da ruska vojska teži “denacizaciji” Ukrajine i da nastoji zaštititi ljude koji su “zloupotrebljeni genocidom kijevskog režima”.

Timothy Snyder, vodeći autoritet u srednjoevropskoj historiji i holokaustu, kaže da je Putinova tvrdnja o “denacizaciji” “groteskna” jer pokušava opravdati invaziju na demokratsku zemlju – koju vodi jevrejski predsjednik koji je izgubio rođake u holokaustu – tvrdeći da je tamo da se bori protiv nacista.

Snyder Putinovo opravdanje naziva varijacijom Hitlerove velike laži – nacističke propagandne tehnike koja insistira na tome da ako politički lider dovoljno ponovi kolosalnu neistinu, ljudi će joj na kraju povjerovati.

“Adolf Hitler je dao nekoliko savjeta za odnose s javnošću: Reci laž toliko veliku da ljudi neće vjerovati da ćeš ih ikada pokušati prevariti u tako velikim razmjerima”, napisao je Snyder u eseju pod naslovom “Putinovi trikovi i taktike nalik Hitleru u Ukrajini.”

Iznoseći laži da Ukrajinom upravljaju nacisti skloni genocidu, Putin se ruga ljudima koji su preživjeli Holokaust, kaže Snyder, autor knjige “O tiraniji”.

Ipak, Putinov zagrljaj Velike laži također bi mogao da se povrati. U zemlji u kojoj su mnogi preci građana stradali u holokaustu, pozivanje na takvu historijsku tragediju da opravda rat može samo učiniti neke Ukrajince odlučnijima da brane svoju domovinu. Možda zato neki Ukrajinci Putina više ne nazivaju ruskim predsjednikom. Zovu ga “Novi Hitler”.

Šta bi mogla biti najveća ironija od svih

Znamo rezultat Hitlerove invazije. Sovjetski Savez je na kraju uništio nacističku ratnu mašinu. Sovjeti su, više od bilo koje zemlje, bili odgovorni za poraz nacističke Njemačke. Hitler je izvršio samoubistvo kada su se ruske trupe zatvorile u njegov bunker u Berlinu 1945.

Procjenjuje se da je tokom Drugog svjetskog rata poginulo 26 miliona Sovjeta. Jedan je bio Putinov dvogodišnji brat Viktor, koji je umro nakon što je njemačka vojska opkolila ruski grad, blokirajući isporuku hrane i vode.

Ne znamo kako će se rat u Ukrajini završiti. Putin bi ipak mogao da pobjedi. Neki kažu da bi mogao podijeliti naciju i zaplijeniti energetski bogate resurse istočne Ukrajine i učvrstiti svoju vlast na obali zemlje.

A znamo da u ratu nijedna strana nema monopol na brutalnost. Grupa krajnje desnice sa historijom neonacističkih sklonosti odigrala je ključnu ulogu u ukrajinskom otporu. Ukrajinski vojnici su optuženi da su pucali na ruske zarobljenike.

Ali ako Ukrajina nekako sačuva svoju nezavisnost i svoju teritoriju, moglo bi se dogoditi nešto što bi moglo dovesti do jedne od najvećih ironija od svih.

Ukrajinska pobjeda će biti prikazana kao još jedan Veliki otadžbinski rat. Ukrajinci će obilježiti pobjedu svoje zemlje paradama i spomenicima. A Putina više neće hvaliti kao oštroumnog i hrabrog lidera koji je obnovio veličinu Rusije manipulišući šahovskim figurama na globalnoj sceni.

Na njega će se gledati kao na budalu čiju su ga oholost i brutalnost natjerali na iste greške kao i diktatora kojeg je navodno prezirao.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare