Svijet

CNN: Rusija priprema operaciju koja će opravdati invaziju na Ukrajinu. Evo kako će izgledati

SAD imaju informacije koje ukazuju na to da je Rusija predložila grupu operativaca da provedu operaciju pod ‘lažnom zastavom’ u istočnoj Ukrajini u pokušaju da stvori izgovor za invaziju, javlja CNN pozivajući se na izjavu neimenovanog zvaničnika.

Zvaničnik je rekao da SAD imaju dokaze da su operativci obučeni za gradsko ratovanje i upotrebu eksploziva za izvođenje čina sabotaže protiv ruskih snaga.

Ova tvrdnja podsjeća na izjavu koju je u petak objavilo ukrajinsko Ministarstvo odbrane, u kojoj se navodi da ruske specijalne službe pripremaju provokacije protiv ruskih snaga u pokušaju da podmetnu Ukrajini. Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan nagovijestio je obavještajne podatke tokom brifinga s novinarima u četvrtak.

PROČITAJTE  Sad se i u Ukrajini gomila oružje: U Kijev stiglo naoružanje koje Rusi pamte po zlu

“Naša obavještajna zajednica ima informacije, koje su sada degradirane, da Rusija postavlja temelje za mogućnost izmišljanja izgovora za invaziju”, rekao je Sullivan u četvrtak.

“Vidjeli smo ovaj scenario 2014. Oni ponovo pripremaju ovaj scenario i mi ćemo imati dodatne detalje o onome što vidimo kao potencijalno postavljanje izgovora i da podijelimo sa novinarima u naredna 24 sata.”

Ukrajinsko ministarstvo odbrane je u petak saopćilo da “vojne jedinice zemlje agresora i njeni sateliti dobijaju naređenja da se pripreme za takve provokacije”.

Taj zaključak američkih obavještajnih službi dolazi nakon jednosedmičnih diplomatskih sastanaka između ruskih i zapadnih zvaničnika o ruskom gomilanju desetina hiljada vojnika duž ukrajinske granice. Ali razgovori nisu uspjeli postići bilo kakav napredak, jer se Rusija neće obavezati na deeskalaciju, a američki i NATO zvaničnici rekli su da zahtjevi Moskve — uključujući da NATO nikada ne primi Ukrajinu u alijansu — nisu bili prihvatljivi.

PROČITAJTE  Analiza CNN-a: Biden je stavio Putina pod ogroman pritisak. Ali plan ima jedan veliki rizik...

Američki zvaničnik je rekao da Bidenova administracija vjeruje da bi se Rusija mogla pripremati za invaziju na Ukrajinu “koja bi mogla rezultirati raširenim kršenjem ljudskih prava i ratnim zločinima ako diplomatija ne ispuni svoje ciljeve”.

“Ruska vojska planira započeti ove aktivnosti nekoliko sedmica prije vojne invazije, koja bi mogla početi između sredine januara i sredine februara”, rekao je zvaničnik. “Ovaj scenario smo vidjeli 2014. sa Krimom.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare