Svijet

CNN: U nastojanju da našteti Rusiji, zapad će povrijediti sam sebe

Rusija je najveći proizvođač nafte i prirodnog plina, pa je svijet ovisan o njezinom izvozu. Zapravo, Evropska unija od Rusije dobija više od trećine svog prirodnog plina.

Zato je potez Njemačke da otkaže certifikaciju plinovoda Sjeverni tok 2 koji bi isporučivao ruski prirodni plin Njemačkoj toliko dramatičan. Činilo se da se bivši predsjednik Rusije u utorak veseli ovisnosti o EU, tvitujući: “Dobro došli u hrabri novi svijet u kojem će Evropljani vrlo brzo platiti 2.000 eura za 1.000 kubičnih metara prirodnog plina!”

Najučinkovitiji način da se sankcijama cilja na Rusiju jest prekinuti njenu opskrbu naftom i prirodnim plinom Zapadu. Ali to bi moglo izazvati još više cijene i više boli za potrošače. Cijene nafte već su blizu 8-godišnjih maksimuma i služe kao glavni pokretač inflacije. To već uzima danak politički i te će odluke biti teško donijeti za čelnike Zapada, piše CNN.

“Predsjednik Sjedinjenih Država mora se brinuti o tome da će njegove domaće ankete krenuti u novu izbornu sezonu, a čelnici u Evropi također imaju svoja unutrašnja politička ograničenja”, rekao mi je politički analitičar CNN-a Josh Rogin. “To na kraju ograničava raspon odgovora, raspon djelovanja koje saveznici mogu provesti kao odgovor na Putinovu agresiju. Naravno, Putin to zna. To je realnost demokratije i to je prednost za Putina koju će on sigurno iskoristiti .”

Bijela kuća i saveznici najavili su svoj prvi krug sankcija – za dvije banke, državni dug i neke oligarhe – s najavljenim novim sankcijama ako Putin ustraje. Biden je priznao da će sankcije također utjecati na Amerikance.

“Odbrana slobode imat će troškove i za nas i ovdje kod kuće”, rekao je predsjednik Biden u utorak. – Moramo biti iskreni u vezi s tim.

Nazvao je kako je “kritično” “otupiti” veće troškove energije.

“Pomno pratimo opskrbu energijom zbog bilo kakvih poremećaja i provodimo plan u koordinaciji s glavnim potrošačima i proizvođačima nafte prema zajedničkom ulaganju kako bismo osigurali stabilnost i globalne opskrbe energijom”, rekao je Biden.

Šta bi to moglo značiti? Pritisak na proizvođače da otvore svoje slavine, koordinirano oslobađanje strateških zaliha nafte sa saveznicima, porez na plin ili poticaji za domaće proizvođače nafte.

Ali Bidenova moć je ograničena.

“Imamo poluge, Putin ima poluge i kada svi završimo s povlačenjem svih poluga, vraćamo se na početak”, rekao je Rogin. “Sposobnost Rusa da manipuliraju energetskim tržištima uvijek će biti veća od sposobnosti Evropljana da ublaže te manipulacije.”

U međuvremenu, Greg Valliere iz AGF Investmentsa poručuje klijentima da očekuju rusko odbijanje s tri glavna cilja: “Utjerati veći dio Zapada u ekonomsku krizu visoke inflacije; podijeliti SAD između izolacionista i internacionalista i pokrenuti napad cyber ratom na SAD i Kijev, ometajući sve, od bankomata do korporativnih sala za sastanke.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare