Svijet

CNN: U Rusiju je stiglo čudovište koje će promijeniti svijet. To je nova platforma za Hladni rat

Ruska mornarica je preuzela isporuku najduže poznate podmornice na svijetu, koju njen proizvođač proglašava kao istraživački brod – ali drugi kažu da je to platforma za špijunažu i moguće nuklearno oružje, piše CNN.

Belgorod je predat ruskoj mornarici ranije ovog mjeseca u luci Severodvinsk, prema najvećem brodogradilištu u zemlji, Sevmash Shipyard.

Stručnjaci kažu da je njegov dizajn modificirana verzija ruskih podmornica s navođenim projektilima klase Oscar II, napravljene duže s ciljem da se na kraju smjeste prva svjetska nuklearno naoružana stelt torpeda i oprema za prikupljanje obavještajnih podataka.

Ako Belgorod može uspješno ponuditi te nove sposobnosti ruskoj floti, mogao bi u narednoj deceniji postaviti pozornicu za povratak na scene Hladnog rata pod okeanom, s američkim i ruskim podmornicama koje prate i love jedna drugu u napetom suočavanju.

Sa više od 184 metra, Belgorod je najduža podmornica u okeanu danas – duža čak i od balističkih podmornica američke mornarice Ohajo i podmornica s navođenim projektilima, koje dolaze na 171 metar.

Belgorod je plutao 2019. godine i očekivalo se da će biti isporučen ruskoj mornarici 2020. nakon ispitivanja i testiranja, ali su oni odloženi zbog pandemije koronavirusa, izvijestila je ruska državna novinska agencija TASS. Nije dat vremenski okvir za prvo raspoređivanje podmornice.

Ono po čemu se Belgorod izdvaja od bilo koje podmornice na nuklearni pogon u ruskoj floti – ili zapravo od bilo koje nuklearne podmornice koje operišu bilo gde u svetu – jeste njegova misija.

TASS je izvestio da će podmornica nositi torpeda “Poseidon” koja su u razvoju, a koja su dizajnirana da se lansiraju stotinama kilometara i da se provuku pored obalne odbrane putujući duž morskog dna.

“Ovo nuklearno ‘mega torpedo’ jedinstveno je u istoriji svijeta”, napisao je američki stručnjak za podmornice H. I. Sutton na svojoj web stranici Covert Shores u martu.

“Posejdon je potpuno nova kategorija oružja. On će preoblikovati pomorsko planiranje i u Rusiji i na Zapadu, što će dovesti do novih zahtjeva i novog protuoružja”, napisao je Sutton.

I američki i ruski zvaničnici rekli su da bi torpeda mogla isporučiti bojeve glave od više megatona, izazivajući radioaktivne valove koji bi djelove ciljne obale učinili nenastanjivim desetljećima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare