Politika

Ćorluka: Kupio sam respiratore, vlast se mora uključiti da ih dopremimo

Petar Ćorluka, vlasnik kompanije Violeta iz Gruda, kazao je za N1, da je ova firma uplatila 400.000 maraka za medicinsku opremu i tako pomogla zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini u uvjetima borbe protiv koronavirusa.

Respiratore i medicinsku opremu Ćorluka je kupio u Kini. Navodi da je pokušao opremu kupiti i od evropskih proizvođača, ali niko nije mogao garantirati isporuku prije augusta. Čorluka je u razgovoru za N1 zatražio intervenciju vlasti i ambasada u BiH kako bi dragocjena oprema što prije bila transportirana iz Kine u Bosnu i Hercegovinu.

''Problem je što je gužva u prijevozu i od nas već dobavljači traže da vozimo robu koja je spremna, pa sam tražio da se uključe veleposlanstva, da se uključi Vlada, da se uključe banke i ne znam tko više. Amerika i Njemačka nemaju opreme i respiratora, a mi smo uspjeli pronaći i uplatiti. Tažim da se izađe u susret i da se pomogne u organizaciji. U ovoj teškoj situaciji trebamo pomoći zdravstvu Bosne i Hercegovine'', ispričao je Ćorluka.

Radi se o značajnim finansijskim sredstvima iako je, kako je naglasio, bio rizik ući u ovakav aranžman.

''Mi smo uplatili 400.000 maraka za opremu i izložili smo se velikom riziku, jer prvi put radimo s tim firmama. Prepoznali smo vrijeme kad zdravstvenom sustavu Bosne i Hercegovine treba pomoć. Svim bolnicama, odlučili smo se za 38 zdravstvenih ustanova, da podijelimo negdje oko 400 jedinica maski, profesionalnih odijela za bolnice i šest respiratora'', pojasnio je Ćorluka.

Kontakte s vlastima po ovom pitanju već je imao. Konkretnog odgovora - još nema. Ko će u BiH dopremiti opremu vrijednu blizu pola miliona maraka?

''Ne mogu ja ništa negativno reći, ali su se oni našli nespremni u ovoj situaciji, spori i neodlučni i nitko da preuzme odgovornost i kaže: evo riješit ćemo. Politika treba uključiti ambasade, jer tim zemljama smo mi dobro tržište, svi viškove svoje proizvodnje guraju u Bosnu i Hercegovinu, ali sada u ovoj krizi, kad je falilo robe, samo domaći proizvođači su bili na policama dok je svih uvoznih roba u jednom trenutku nestalo. Morali bismo se malo više humano uključiti i te firme koje izvoze u Bosnu i Hercegovinu da pomognu. Ovo je samo jedan dio koji sam ja uplatio da potaknem i druge. Mi ćemo još pomagati i tek kad se ovo riješi trebat će pomoć, jer sami gospodarstvenici neće to moći iznijeti na svojim plećima'', dodao je Ćorluka, uz napomenu da Violeta posluje u otežanim uvjetima, ali uz spremne sirovine i veliku brigu o zdravlju uposlenika.

''Violeta je stabilna i organizirana firma koja se uspješno bori sa konkurencijom i raznim nedaćama. Otežano je raditi. Osigurali smo sirovine koje nam u Ploče dolaze brodovima. Ljudi rade pod maskama i u posebnom režimu. Važnije je ostati zdrav nego ostvariti neki porofit. Sve je okrenuto očuvanju zdravlja. Valjda će opet nekad moći da se normalno razmišlja i radi'', zaključio je Ćorluka na koncu razgovora za N1.