Politika

Čović bijesan: SDA je izvršila neviđenu blokadu institucija BiH. Oni su izvorište krize

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda BiH, bijesan je nakon što je SDA blokirala sjednicu na kojoj se trebao razmatrati njegov prijedlog izbornog zakona.

“Žao mi je što nismo mogli organizirati 10. hitnu sjednicu, koju smo poslovnički zakazali u petak. Uvjeren sam da ovo što su kolege iz jednog dijela bošnjačkih stranaka uradili, klasična blokada institicuija BiH ili opstrukcija rada paralmenta na način kakav do sada nije viđen ili bar jedno duže vrijeme nije viđen. Žao mi je što se to desilo. Stoga smo mi eto danas zakazali sjednicu za sutra, u 10 sati sa istim dnevnim redom”, rekao je Čović.

On je kazao da HDZ još od sporazuma iz Mostara pokušava napraviti dogovor oko izvršne i zakonodavne vlasti te da osiguraju ‘legitimno predstavljanje’.

Čović: SDA želi zadržati status quo (Foto: N. Grabovica/Raport)

“Time bi poroveli sve presude Suda u Strazburu i na zahtjev kluba SDA razgovoarali smo sa osim o izmjenama Izbornog zakona i o funkiconiranju Federacije. Informirali smo vas nekoliko puta u Sarajevu kako smo blizu dogovora, svaki put kako bi smo razgovarali, kako nije dobro da Hrvatima Bošnjaci biraju člana Predsjednistva. Kada bi došli do sitacije da to trebamo riješiti imali bi ovaj vid opstrukcija”, naveo je Čović.

On je dalje istakao da je stav HDZ i ‘hrvatske strane’ jasan, a to je očivanje domovine i poštivanje Ustava BiH.

“Ako ga želimo mijenjati moramo ga mijenjati sami. Sa vrlo jasnim stavom smo bili rekli da nećemo mijenjati Ustav na štetu BiH, Dejtonski okvir je jedina mogućnost u BiH. SDA želi zadržati status quo, žele izabrati Hrvatima člana Predsjeništva, ali i članove Doma naroda”, rekao je Čović.

Kaže da je SDA izvršila neviđenu blokadu institucija BiH.

“Kada sam čitao obrazloženje SDA, u tom obrazloženju nisam vidio ništa što nisam slušao prethodne dvije godine. Pokušava se naći krivac negdje drugo. Predstavnici srpske strane su uvijek krivci, a kada oni nisu bili, onda su pokušali da to bude hrvatska strana. Zbog toga smo dobili raspravu sa međunarodnom zajednicom, uspjeli smo očuvati naš politički integritet, sačuvati svoju poziciju u BiH tada nije bilo iskoraka više ni vremena. Ovaj prijedlog je otprilike jedan u nizu koji smo tražili u ovom rješenju, prijedlog je morao biti kratak i bili smo uvjereni da ćemo imati kvalitetnu raspravu i da li smo u stanju nešto uraditi”, kazao je Čović.

Na pitanje da li će HDZ-ovci doći na sjednice, on je rekao da hoće.

“Ne želimo biti isti kao oni što blokiraju svoju državu. Zar nije dovoljno zakomplicirana situacija. Oni koji su najbrojniji ne žele doći na sjednicu. SDA je izvorište krize političke u BiH”, zaključio je Čović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare