Politika

Čović: Čini mi se da će Osmorka biti naš partner. Idemo do Božića završiti stvar

Jučer je u Sarajevu održan sastanak predstavnika “Osmorke” sa HDZ-om. Nakon sastanka iz “Osmorke su saopštili da je usaglašen tekst sporazuma o formiranju vlasti.

“Sastanak je okončan uspješno. Gotovo smo usaglasili tekst sporazuma za formiranje vlasti i programskih ciljeva koje će provoditi nove većine na svim razinama. Ostali su neki tehnički detalji koje treba još ‘popeglati'”, rekao je predstavnik SDP-a Nerin Dizdar.

Večeras je u razgovoru za RTV HB to potvrdio i predsjednik HDZ Dragan Čović.

“Osmorka” će formirati izvšrnu vlast sa HDZ-om

Na pitanje da li je “Osmorka novi koalicijski partner HDZ-a Čović je kazao da stvari idu u tom pravcu.

“Vidjet ćemo. Čini mi se da ide u tom pravcu. Uspjeli smo napraviti jedan snažan iskorak oko tih načela programskog zajedničkog djelovanja na svim razinama vlasti u BiH koje je pokrivao ovaj ciklus izbora.I kako ste kazali, jedan dio bošnjačkih stranaka. S druge strane stranke HNS-a koje su zajedno sa HDZ-om bile na listama kroz kantonalni, entitetski i državni nivo.

Ono što sam ja vidio jutros, iščitao, ja mislim da ćemo mi već sutra kroz razmjenu elektronskih podataka, određenih korekcija tog sporazuma u narednih nekoliko dana moći reći da smo taj dio usaglasili. I onda idemo na naredni korak, narednu fazu dogovaranja. Kako bi ispoštovali sve rokove koje predviđa Izborni zakon u dinamici uspostave vlasti po kantonima, entitetu, na nivou BiH.

Sa druge strane da opet osiguramo da možemo imati dovoljno vremena za jednu kreaciju. Da oni koji predvode izvršnu vlast mogu napraviti kvalitetne programe na tragu ovih načela. Te da uistinu znamo šta radimo od 2023. pa tamo do 2025. godine, bez bilo kakvih promjena. Odnosno da možemo laganije kontrolirati što smo to dogovorili da smo u stanju i provesti. Ima puno stvari koje treba uraditi kada je u pitanju naš evropski status, euroatlanske integracije u cijelini. Sva nužna promjena u smislu reformi, gdje je i Izborni zakon između ostalog i sve drugo što treba.

“Idemo do Božića završiti izvršnu vlast tamo gdje možemo”

Ali isto tako i pravna država i sve ono što moramo osigurati da mi kao stanovnici u BiH imamo jednu pravnu i svaku drugu sigurnost. I naravno što sve tišti to je problem socijalnih i ekonomskih reformi. Sve je to sagledano i čini mi se da ćemo kroz nekih četiri, pet kartica ta načela zajednički usaglasiti.

Čović je ponovio da HNS i HDZ nisu spremni biti u bilo kakvoj koaliciji jedino sa Demokratskom frontom. Razlog za to je kako je rekao “uzurpiranje uloge hrvatskog člana Predsjedništva BiH po četvrti put”. Kazao je da to više uopšte nije tema što se njega tiče.

“Idemo dalje stvari raditi. Mislim da sa ovim partnerima imamo dovoljno kapaciteta da idemo do Božića završiti izvršnu vlast tamo gdje možemo. Na nivou kantona, svakako entiteta Federacije BiH i u Vijeću ministara.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare