Politika

Čović i Plenković se sastali u Zagrebu. Razgovori o izazovima, putu EU, vakcinama… i izbornom zakonu

U Zagrebu je u utorak održan sastanak predsjednika HDZ-a BiH i dopredsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Na radnom sastanku razgovaralo se o aktualnostima koje se dotiču Hrvatske i Bosne i Hercegovine u kontekstu svih izazova koje obje zemlje imaju u borbi protiv pandemije covid-19 i u procesu vakcinisanja, te aktualnostima na nivou EU, kao i konkretnoj privrednoj i ekonomskoj saradnji dviju zemalja u bilateralnim, regionalnim i evropskim okvirima, saopćeno je iz HDZ-a.

Ključna tema današnjeg sastanka bilo je predstojeće reformsko razdoblje i ubrzano rješavanje izbornog zakonodavstva i ograničenih ustavnih reformi u BiH.

Nakon okončanja izbora u Mostaru, izborni zakon BiH je ostao sljedeći politički preduvjet, kako nalažu odluke i preporuke Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

PROČITAJTE  Zbog Ronaldovog odbijanja se osjećao malim, a sad ga je nadigrao i pobijedio na Euru

Hrvatski premijer Plenković izrazio je podršku u postizanju konsenzusa svih političkih stranaka i institucija oko ovog pitanja koje će usmjeriti evropsku budućnost i reformski put Bosne i Hercegovine. Pritom je podsjetio kako je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda ugrađeno u Daytonski mirovni sporazum i sastavni je dio Ustava BiH.

Čović je naglasio kako uz podršku i medijaciju međunarodnih predstavnika i organizacija, politički akteri u BiH trebaju sami iznaći rješenje na tragu Sporazuma o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona potpisanog u junu 2020. godine u Mostaru, saopćeno je iz Centrale HDZ-a BiH.Povezani postovi: