Politika

Čović nakon sastanka s Trojkom: Iznijeli smo koncept oko kojeg smo se svi složili

O detaljima sastanka u Mostaru predstavnika stranaka Trojke i HDZ-a, govorio je predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

“Dobrodošlica prijateljima na današnji razgovor.

Danas smo počeli službeni proces razgovora oko prepoznavanja potrebe da upraznimo parlamentarnu većinu na način da danas možemo razgovarati s predstavnicima stranaka koji prepoznaju mogućnost da na različitim nivoima imamo većinu.

Nismo mi završili razgovora, nakon ovoga nastavljamo razgovarati danas. Danas smo analizirali parlamentarnu većinu na svim razinama. Kroz zastupnički, građanski dio, i kroz domove naroda”, kazao je Čović.

Istakao je kakao je na današnjem sastanku iznesen koncept oko kojeg su se akteri složili.

“Da razgovaramo primarno o onome što je jeste naš primarni zadatak – da imamo koaliciju koja će upražnjavati programski osnov. To je ključ svega. Iznijeli smo jedan detalj, a to je da prije svega imamo euroatlanstki put.

Drugi dio je pravna država. I treći dio, je ekonomsko-socijalni aspekt. Sukladno nadležnostima, znamo da je podijeljeno između županijskog i entitetskog i nešto državnog nivaoa.

Do kraja idućeg tjedna trebali bi dogovoriti programsko djelovanje. A tek onda možemo razgovarati o tome šta slijedi odnosno osvježavanja vlasti, rekao je Čović.

Što se tiče HDZ-a, Čović je kazao da će politika ove stranke biti takva da postoji balans u izvršnoj vlasti.

“To znači da program bude osnova rada, a politika da bude po strani. Želja je da ovaj put mora funkcionirati to da ako izvršna vlast nešto predloži, da će to u parlamentarnoj proceduri proći. A ne da glasamo od tačke do tačke.

Napravit ćemo tim koji će raditi po programima i načelima. Ali rokovi ističu, naša je želja da do kraja godine imamo vlast. Tako ćemo imati budžete i sve bi normalno funkcioniralo. Čini mi se da smo vodili konkretne razgovore i da gradimo odnos povjerenja. Mislim da će stvari ići puno bolje nego do sada”, rekao je Čović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare