Dragan Čović, HDZ Vlada FBiH, Refika Lendu
(Foto Fena)
Politika

Čović: Ne osvrćem se na Lendu, svako ima pravo tražiti. Vlada FBiH u roku od 30 dana i to će biti to

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović komentirao je danas proces formiranja vlasti te je kazao da će Vlada FBiH biti uspostavljena u zakonskom roku.

On je ugostio ministra mora, prometa i infrastrukture u Vladi Republike Hrvatske Olega Butkovića te je s njim razgovarao o infrastrukturnim projektima i posjetio Općinu Ravno.

Govoreći o koaliciji, Čović je kazao da je ona stabilna.

“Stabilna je koalicija. Ko je očekivao 58 ruku podrške gospođi Lidiji Bradari. Kad sam je to govorio prije par mjeseci, istina kasnimo. Za Vijeće ministara sam govorio da ćemo ga imati oko Božića, isto sam vjerovao za Vladu FBiH”, naveo je Čović

Uvjeren je da će se Vlada FBiH formirati u narednih 30 dana, kako to predviđaju zakonski rokovi.

“To će doći u narednih 30 dana kakvi su i rokovi i to će biti to. HDZ odnosno HNS ima svoju politiku i oko Federalne vlade, što znači 6 ministara i zajedno s kolegama ćemo to dogovoriti. Predsjednica FBiH će već od ponedjeljka krenuti u te procedure. Bit će onih koji misle drugačije, ali mi idemo dalje raditi”, istakao je Čović.

Upitan je ima li potpredsjednik FBiH Refik Lendo (SDA) pravo kada traži da SDA bude dio vlasti.

“Ko nema pravo? Svako može tražiti, ja se ne osvrćem na gospodina Lendu ni ti bilo kojeg drugog gospodina. Svako ima pravo tražiti. Slično je bilo kod Vijeće ministara sad Vlade FBiH, poslije toga će doći županije. Mi idemo dalje, nemamo vremena za gubiti. Vidjeli ste kako Vijeće ministara intenzivno radi, vjerujem da ćemo u mjesec riješiti sva zaostala pitanja u protekle četiri godine”, naveo je on.

Kaže da će tako biti i s Vladom FBiH i da će se puno lakše sarađivati i s Hrvatskom i da će se riješiti sva otvorena pitanja.

“Nema razloga za otvorenim pitanjima. Moj zadatak je da brzo nakon Vlade FBiH riješimo županije. A onda ćemo se politički baciti na obaveze – evropski put i primarno izborno zakonodavstvo”, zaključio je Čović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare