Politika

Čović o kafi sa Izetbegovićem i Špirićem: Ustav je Ustav i čini se da ćemo ga teško promijeniti

Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH, rekao je da nijedan predstavnik hrvatskog naroda neće dozvoliti da se Hrvat briše iz nekog etničkog predznaka.

“Imate jasnu odrednicu naroda i da je konstitutivnost krovna ustavna kategorija”, rekao je Čović, koji je i predsjednik HDZ-a, nakon današnjeg razgovora sa Bakirom Izetbegovićem, predsjedavajućim Doma naroda BiH, i Nikolom Špirićem, zamjenikom predsjedavajućeg ovog doma.

Čović je kazao da su potrebne minimalne promjene kako bi došlo do promjene Izbornog zakona BiH.

“Zato postoji rješenje HDZ-a koje je na stolu i SDA i američke  administracije, ali i svih drugih”, rekao je Čović.

Između ostalog, on je prokomentirao i najavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lidera SNSD-a Milorada Dodika da će Republika Srpska onemogućiti djelovanje SIPA-e u ovom entitetu, da neće više učestvovati u radu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), da će osnovati svoju obavještajnu agenciju te da će uskratiti saglasnost za postojanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) i Oružanih snaga (OS).

PROČITAJTE  Dodik o Izetbegovićevoj posjeti Banjoj Luci: "RS je slobodna i multietnička zemlja, zašto Bakir ne bi boravio u njoj"

“Republika Srpska, kao i Federacija BiH, je do zavidnog nivoa samostalna. To je Dejton, Aneks 4 jasno definisao. Moja molba svima koji vole Bosnu i Hercegovinu jeste da čitaju Ustav. Ustav je Ustav i čini se da ćemo ga teško promijeniti”, ocijenio je Čović.Povezani postovi: