Politika

Čović otkriva hoće li HDZ bojkovati izbore ukoliko se ne promijeni Izborni zakon: Neka tumači to kako ko želi

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović uputio je pismo diplomatskim predstavnicima u Bosni i Hercegovini u kojem ih poziva da pomognu u reformi Izbornog zakona, kao ključnom pitanju u BiH.

Na koferenciji za medije Čović je govorio o Izbornom zakonu ali je prokomentirao i aktualna politička dešavanja u našoj zemlji.

Naime, on je kazao da imaju jasno zakazan termin sastanka za septembar na kojem će biti glavna tema biti upravo Izborni zakon.

“Mislim da je posao završen oko Izbornog zakona. Rijetko komuniciramo sa medijima. Mislim da će na tom sastanku biti završen ozbiljan posao. Nećemo pasti u zamku da govorimo o brojkama koliko je Hrvata u vlasti”, istaknuo je Čović.

PROČITAJTE  DF: Pozivamo HDZ da pred Schmidtom utvrdimo postoji li legitimno predstavljanje naroda

Također, na pitanje novinara on je prokomentirao obilježavanje Dana srpskog jedinstva.

“To je pravo da svako osmišlja svoju bućnost. Kako Hrvati svoji osmišljavaju tako i Bošnjaci, pa i Srbi imaju pravo. Međutim, mora da se zna da je Ustav vrlo jasan. Mi ćemo kao i uvijek poštivati Ustav. Kada to budemo poštovali to će biti svima dobro. Kada budemo imali kapacitet da mijenjamo Ustav rado ćemo se tome priključiti”, istaknuo je Čović.

U svom pismu koje je danas uputio diplomatskim predstavnicima Čović je naveo da je ovo je kritična komponenta održavanja izbora 2022. godine. Mnogi su protumačili njegovo pismo kao upozorenje za bojkote ukoliko se ne izmjeni Izborni zakon. Evo kako Čović na to gleda:

PROČITAJTE  Džaferović: Dodik može pocijepati mir, ali ne i Bosnu i Hercegovinu

“Ne želim komentarisati negativne navode, neka svako tumači kako želi. Nije mi jasno kako neko misli primjeniti izbore bez Izbornog zakona. U Ustavu se navodi da se traži da se promijeni Izborni zakon. Nekada sada tumači kako to ko želi”, istaknuo je Čović.

Za kraj je kazao da promjenom Izbornog zakona će se dosta stvari relaksirati.

“Nije mi jasno zašto bi nekom smetalo da hrvatski član bude izglasan od Hrvata. To ću smatrati svojim uspijehom”, zaključio je Čović.Povezani postovi: