Politika

Čović poslao pismo predstavnicima međunarodne zajednice: Poznato i šta je napisao

Dragan Čović, lider HNS-a i HDZ-a BiH uputio je pismo na 20 adresa predstavnika međunarodne zajednice i posrednika u izbornoj reformi u BiH.

Naime, kako se navodi u pismu i zaključci s jučerašnje sjednice HNS-a u Mostaru.

“Svi politički predstavnici hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, okupljeni u Hrvatskom narodnom saboru Bosne i Hercegovine, su u sklopu ovoga izvanrednog zasjedanja održali detaljnu raspravu o postojećoj političkoj, pravnoj i sigurnosnoj krizi u Bosni i Hercegovini. Osobitu pažnju posvetili smo raspravi o postojećim političkim opstrukcijama koje pojedini politički akteri u Federaciji Bosne i Hercegovine uporno primjenjuju kako bi onemogućili završetak nužnoga procesa reforme izbornoga zakonodavstva i ograničenih ustavnih reformi”, navodi Čović u pismu.

Dodao je kako su u raspravi pozdravljeni konstruktivni napori međunarodne zajednice u dosadašnjem tijeku pregovora, uključujući sve predstavnike EU, SAD i Vijeća Europe, u pronalasku održivih rješenja kojima bi se implementirale presude Europskoga suda za ljudska prava, Odluka Ustavnoga suda BiH u predmetu U-23/14 od 1. prosinca 2016. i Mostarski politički sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornoga zakona BiH od 17. aprila 2020. godine. 

“Na tragu posljednje šanse za izlaz iz postojeće krize” HNS  je usvojio zaključke koji su obvezujući za sve najviše političke dužnosnike i legitimne predstavnike hrvatskoga konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini. U dubokom uvjerenju kako još imamo kratko vrijeme za konačan dogovor o izmjenama i dopunama izbornoga zakonodavstva i ograničenim ustavnim reformama, što bi omogućilo izlaz iz najveće političke krize nakon rata u BiH te čime bi se zasigurno povratilo narušeno povjerenje, pozivam Vas da svi skupa, svojim autoritetom, doprinesete žurnom rješavanju preostalih otvorenih pitanja koja su prepreka uspješnom zaključenju izrazito zahtjevnog pregovaračkog procesa”, zaključuje Čović u pismu upućenom međunarodnim predstavnicima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare