Politika

Čović rezoluciju EPP-a tumači drugačije od ostalih: Ovo je slom unitarističke politike

Dok svi jučerašnju rezoluciju Evropske pučke stranke (EPP) smatraju porazom HDZ-ovske politike, ova stranka dokument tumači drugačije.

Naime, stranka Dragana Čovića potpomognuta diplomatijom Hrvatske nije uspjela u rezoluciju ugurati termin 'legitimno predstavljanje'.

Ipak, u HDZ-u vide svoju pobjedu jer se spominje ravnopravnost konstitutivnih naroda.

U saopćenju to nazivaju 'slomom unitarističkih politika'.

Evo njihovog saopćenja:

Kongres Europske pučke stranke (EPP) u Rotterdamu donio je, ako ne i spasio, europsku perspektivu Bosne i Hercegovine utemeljenu na Daytonskom mirovnom sporazumu. Unitaristička politika potpomognuta medijskim Sarajevom doživjela je poraz unutar najjače političke obitelji i grupacije u EU parlamentu.

Usvojena hitna rezolucija o nužnosti izborne reforme u Bosni i Hercegovini dala je nadu za europski iskorak i ogroman motiv za nastavak borbe za ostvarenje potpune jednakopravnosti tri konstitutivna naroda i ostalih građana.

Medijski spinovi kojim bombardiraju bh. javnost očito je zasnovana na onoj dobro poznatoj u sarajevskoj čaršiji - 100 puta ponovljena laž, postaje istina. Ističemo da takvo što govori dovoljno o istima koji deplasiranjem i iskrivljavanjem činjenica nastoje ostvariti nastavak radikalne unitarističke politike zasnovane na diskriminaciji i nametanju političkih predstavnika.