Politika

Čović se u Izraelu sastao sa Netanyahuom, poklanjao Sarajevsku hagadu

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović posjetio je Yad Vashem, svjetski memorijalni centar Holokausta, tokom službene posjete Izraelu.

Čović je učestvovao u ceremoniji sjećanja i položio vijence u spomen na šest miliona Jevreja ubijenih u holokaustu. Odajući najdublje poštovanje, Čović je potvrdio da će u svojstvu predsjedavajućeg Doma naroda raditi na donošenju neobavezujuće radne definicije antisemitizma u Bosni i Hercegovini.

Izjavio je kako se svjetski čelnici moraju okupiti i zavjetovati se da više nikada neće dopustiti da se užasi holokausta, kao jedne od najmračnijih stranica u historiji čovječanstva, ponove. Nakon svečanog obraćanja, predsjedatelj Čović je položio vijence u Domu sjećanja.

Čović se sastao i izraelskom diplomatkinjom Galit Peleg te joj poklonio primjera Sarajevske hagade

Predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović također se sastao i s bivšim dugogodišnjim premijerom Izraela i aktuelnim liderom opozicije Benjaminom Netanyahuom.

Tokom sastanka, dužnosnici su govorili o domovinskoj sigurnosti, bilateralnim odnosima, ekonomskim ulaganjima, te cjelokupnoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Različite mogućnosti za unaprjeđenje odnosa između Bosne i Hercegovine i Izraela treba iskoristiti maksimalno, istaknuli su dužnosnici.

Čović je također izvijestio Netanyahua o svojim nadolazećim nastojanjima da donese pravno neobvezujuću definiciju antisemitizma, kako bi se Bosna i Hercegovina pridružila drugim zemljama širom svijeta koje rade na suzbijanju zla antisemitizma, prenosi Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare