Vijesti

Covid brojke u posljednja 24 sata: U Sarajevu 184 novozaražena

Tokom proteklog dana u Kantonu Sarajevo su potvrđena 184 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.008 uzoraka.

U istom periodu od Covid-19 infekcije oporavilo se 188 osoba, dok su dvije osobe, nažalost, preminule od posljedica ove bolesti.

Kako se navodi u podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo trenutno je na bolničkom liječenju 212 pacijenata, od kojih su 194 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 11,32 posto.

Na liječenju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu su 133 pacijenta, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 79. Na respiratoru je sedam pacijenata, 13 koristi neinvazivnu ventilaciju, dok ih je 13 na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.434 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji su trenutno 2.962 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentiranoje ukupno 59.558 osoba zaraženih koronavirusom i 56.726 izliječenih. Iz Zavoda navode da je u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih 182, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 302.

PROČITAJTE  Skupština KS - Usvojen Nacrt budžeta KS za narednu godinu

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 496 pacijenata, od kojih je osam transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 1.109 PCR briseva.

Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati. Covid-pozivni centar zabilježio je 434 poziva, a obavljeno je i 290 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno je aplicirana 2.001 doza vakcina, i to: 849 na Zetri, 1.033 na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja i 119 putem mobilnih timova na terenu.

Na Zetri i dalje traju “Dani otvorenih vrata”, gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

PROČITAJTE  Predstavnički dom o usporavanju gradnje tunela Hranjen

Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare