Vijesti

Covid brojke u posljednja 24 sata: U Sarajevu veći broj oporavljenih nego novozaraženih osoba

Prema posljednim dostupnim podacima u Kantonu Sarajevo potvrđena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, testirana je 401 osoba, a od Covid-19 infekcije oporavilo se sedam osoba.

U istom periodu nije bilo preminulih osoba od posljedica ove infekcije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 26 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu devet, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” njih 17. Jedan pacijent je na respiratoru i jedan pacijent koristi kiseoničku potporu disanju.

Kanton Sarajevo danas bilježi 72 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 668 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.810 osoba zaraženih koronavirusom i 51.448 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je osam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 13.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledan je 31 pacijent, od kojih niko nije transportovan na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 49 briseva, a ukupno je na drive-in punktu i u Covid-ambulantama urađeno 129 PCR testiranja.

Covid-pozivni centar zabilježio je 60 poziva, a obavljeno je 28 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Danas se, prema planu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, nastavlja imunizacija stanovnika.

Mole se građani da poštuju termine koje su dobili za vakcinaciju.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare