Puni Gas

Čovjek je platio bogatstvo za Hamiltonov pobjednički bolid! Šta mislite koliko?

F1 bolid McLaren MP4-25A, kojim je Lewis Hamilton ostvario pobjedu na Turkish Grand Prixu 2010. godine, nedavno je prodan tokom posebnog aukcijskog događaja uživo za vrijeme British Grand Prixa po cijeni od 4,8 miliona britanskih funti.

McLaren MP4-25A / RM Sotheby‘s

Zanimljivo je da je po prvi puta automobil F1 kojim je upravljao Lewis Hamilton bio ponuđen na javnu prodaju. Osim što je ovim bolidom uzeo pobjedu u Turskoj 2010. godine, iste godine je njime osvojio srebro u Kini. Vozio ga je i Jenson Button i osigurao treće mjesto na završnici sezone u Abu Dhabiju.

McLaren MP4-25A / RM Sotheby‘s

MP4-25A je po ovome drugi najskuplji F1 automobil koji je ikad prodan na aukciji, a prvo mjesto ostaje Ferrariju F2001 legendarnog Michaela Schumachera iz 2001. godine, koji je 2017. godine ostvario cijenu od 5,5 miliona funti.

McLaren MP4-25A / RM Sotheby‘s

‘Nerijetko se toliko poseban automobil pojavi na tržištu, od početka smo znali da predstavlja neponovljivu priliku‘, rekao je specijalist za automobile i globalni šef privatne prodaje u RM Sothebys. ‘RM Sotheby‘s ima sreću da ima kontinuirano partnerstvo s Formulom 1, pa smo se uvijek nadali da ćemo pružiti jedinstveno okruženje u kojem ćemo predstaviti McLaren i provesti aukciju‘.

McLaren MP4-25A / RM Sotheby‘s

‘Postignuća gospodina Hamiltona u tom sportu toliko su izvanredna da možda nikada neće biti bolja, pa će tako automobil s kojima ih je ostvario vjerovatno biti najpoželjniji u sljedećim decenijama. Oduševljeni smo što je ovaj fantastični automobil pronašao novi dom i nadamo se da će se uskoro pojaviti na stazi‘.Povezani postovi: