Vijesti

Čovjek koji će nabaviti vakcine za FBiH osuđivan zbog utaje poreza

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, najavio je danas da će Vlada potpisati dva ugovora o nabavci vakcina.

“Četiri kompanije su poslale pet ponuda, a poredale su ih po brzini isporuke, što je nama ključno, kao i po cijenama. Zanimljivo je da su sve cijene iste i iznose 17 eura po dozi”, kazao je Novalić.

Dodao je da će se potpisati dva ugovora za ruski Sputnik V i to sa kompanijom MGM Farm Kakanj.

Drugu ponuda je od Krajinagroup.

Iako je Novalić najavljivao transparentnost tokom procesa nabavke, sam izbor kompanije izaziva sumnju.

Posebno se to odnosi na kompaniju MGM iz Kaknja.

Naime, suvlasnik ove kompanije je Mensur Mušija. On je poznat kao investitor i glavni čovjek fudbalskog kluba Mladost iz Doboja kod Kanja, ali i po tome da je osuđivan za utaju poreza.

Naime, kantonalni sud u Zenici početkom 2016. godine osudio je Mensura Mušiju kao odgovorno lice i suvlasnika firme “MGM Farm” na godinu dana zatvora zbog izbjegavanja plaćanja poreza na dobit.

U presudi Kantonalnog suda u Zenici navedeno je da je Mušija od dobavljača tražio da novac od premija, umjesto na račun u BiH, uplaćuju na račun firme otvoren u Sloveniji. Ukupan iznos uplaćenih premija iznosio je više od 7,7 miliona maraka.

“Ovaj oporezivi prihod nije proveden u poslovnim knjigama pravnog lica „MGM Farm“ d.o.o. Kakanj izbjegavši obračun plaćanja poreza na dobit u iznosu od 1.006.868,85 KM, na koji način je za sebe i ostale suosnivače pribavio imovinsku korist u navedenom iznosu, oštetivši budžet Zeničko-dobojskog kantona za iznos od 1.006.868,85 KM”, navedeno je obrazloženju presude Kantonalnog suda.

Mensur Mušija priznao je krivicu i platio milion maraka poreza.

Presudu možete pročitati OVDJE.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare