Region

Crna Gora ne želi izbjeglice iz Afganistana

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore saopštilo je da Crna Gora u ovoj fazi neće primate izbjeglice iz Avganistana, iako je potpisala izjavu State departmenta koju je podržalo oko 100 zemalja, kojom se traži da se svima koji žele da napuste tu zemlju u kojoj su talibani preuzeli vlast to i omogući.

“Crna Gora se, pridruživanjem izjavi od oko 100 država koju je objavio State Department, nije obavezala da privremeno prihvati stanovnike Avganistana koji su pomagali savezničkim snagama, pošto takva obaveza nije ni predviđena ovom izjavom”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

MVP podsjeća da je, shodno navedenoj izjavi, Crna Gora podržala inicijativu kojom se traži da se svima koji žele da napuste državu to i omogući, uključujući i potrebu da putevi, aerodromi i granični prelazi moraju ostati otvoreni.

PROČITAJTE  Zloglasna hakerska grupa zaprijetila Srbiji? Osudili ih zbog podrške Rusiji: Jeste li stvarno toliko glupi? Očekujte nas

“U izjavi se, između ostalog, navodi da narod Afganistana zaslužuje da živi dostojanstveno u sigurnom i bezbjednom okruženju, stoga smatramo da je potrebno da se svima njima, a naročito ženama, osigura poštovanje osnovnih prava”, piše u saopštenju MVP-a.

Oni su dodali da “Crna Gora, kao država koja je bila dio NATO misija u Afganistanu (ISAF i Odlučna podrška), s posebnom pažnjom prati situaciju, podržava napore i pridružuje se apelima međunarodne zajednice da se osigura bezbjedan izlazak iz države za savezničke i partnerske snage, kao i stanovnike Afganistana, koji to žele”.

“Crna Gora, u ovoj fazi, neće primati izbjeglice kako je to proizvoljno navedeno u pojedinim medijima, stoga ističemo da bi o ovoj temi trebalo izvještavati sa posebnim senzibilitetom radi preciznosti u informisanju javnosti”, rekli su iz MVP I dodali da “Ministarstvo vanjskih poslova svakako ostaje na raspolaganju za sve dodatne informacije o ovom pitanju”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare