Svijet

Crna Gora neće prihvatiti izbjeglice iz Afganistana

Crna Gora u ovoj fazi neće primate izbjeglice iz Afganistana, saopćili su iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova.

U Ministarstvu su precizirali da se pridruživanjem izjavi skoro 100 država, koju je objavio američki State Department, Crna Gora nije obavezala da će privremeno prihvatiti stanovnike Afganistana, koji su pomagali savezničkim snagama, pošto takva obaveza nije ni predviđena ovom izjavom.

“Shodno izjavi, Crna Gora je podržala inicijativu kojom se traži da se svima, koji žele da napuste državu, to i omogući, uključujući i potrebu da putevi, aerodromi i granični prelazi moraju ostati otvoreni”, istaknuto je u saopćenju.

Iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova su naveli da kao država koja je bila dio NATO misija u Afganistanu, Crna Gora posebnom pažnjom prati situaciju, podržava napore i pridružuje se apelima međunarodne zajednice da se osigura siguran izlazak iz države za savezničke i partnerske snage, kao i stanovnike Afganistana, koji to žele.

“Crna Gora u ovoj fazi neće primati izbjeglice kako je to proizvoljno navedeno u pojedinim medijima. Ističemo da bi o ovoj temi trebalo izvještavati sa posebnim senzibilitetom radi preciznosti u informisanju javnosti”, saopćeno je.

Ranije su Albanija, Kosovo i Sjeverna Makedonija odlučile da prihvate po nekoliko stotina izbjeglica iz Afganistana, a koje žele otići iz ove zemlje nakon što su talibani ponovo uspostavili vlast.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare