Svijet

Crna lista nije dovoljna: Amerikanci razmišljaju o dodatnim sankcijama

Sjedinjene Američke Države pokušat će da kroz Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda uvedu dodatne sankcije Sjevernoj Koreji.

Ta odluka dolazi nakon što je Pyongyang testirao nekoliko projektila, izjavila je ambasadorka SAD u UN Linda Thomas-Grinfield.

“SAD predlažu sankcije UN, nakon što je Sjeverna Koreja ispalila šest balističkih raketa od septembra 2021. godine, što je predstavljalo kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti”, navela je Thomas-Grinfield na Twitteru, prenosi B92.

U srijedu su SAD unilateralno uvele sankcije Pyongyangu zbog testiranja projektila, a takođee su i šest državljana Sjeverne Koreje, jedan Rus i ruska kompanija, stavljeni na crnu listu, prenio je Reuters.

Oni su optuženi da su iz Rusije i Kine nabavljali materijal za raketni program.

Anonimni američki diplomata izjavio je da su SAD predložile da pet pojedinaca također budu pod putnom zabranom UN i da im se zamrzne imovina.

Ovaj prijedlog, ukoliko se usvoji, treba da bude odobren konsenzusom 15 članica Odbora Vijeća sigurnosti UN za Sjevernu Koreju, među kojima se nalaze Rusija i Kina.

“Nastavit ćemo da koordiniramo sa partnerima, da pripremimo imena još tri pojedinaca i entiteta za koje SAD vjeruju da UN treba da razmotri o njima”, dodao je diplomata.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare