Vijesti

Crnadak prozvao Dodika: Riješite nas ove sramote

Igor Crnadak, bivši ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, rekao je za N1 da je važno što prije saznati sve pojedinosti ”slučaja ikona”, uputivši poziv kabinetu Milorada Dodika ”da nas riješi sramote koja traje tri dana”.

Bivši šef bh. diplomatije rekao je da je veliki problem upravo činjenica da iz nadležnih institucija nema nikakve reakcije.

”Onako više kao običan čovjek, manje kao političar, kad sam vidio ovu vijest pitao sam se Bože dragi ima li još neka glupost koju naši političari mogu da naprave. Koju god riječ da uzmete, imam osjećaj da nije dovoljno. Ono što bih ja podvukao su dvije stvari: vjerovatno se nešto slično može i desiti i ne može se sve držati pod kontrolom, ali problem je što nema reakcije.

Nemate odgovor iz kabineta srpskog člana Predsjedništva osim jučerašnjeg stava koji je politički i koji ne daje odgovore na pitanja.

Druga stvar je vrlo zabrinjavajuća, to je praćenje ovog slučaja u jednom dijelu medija. Ako niste znali, ljudi koji gledaju javni servis RTRS ne znaju da postoji slučaj ikona i drugi mediji koji su pod kontrolom režima u Banjoj Luci. Ovaj slučaj je ogolio mnogo problema koje imamo u društvu. Moj apel je, dajte informaciju, ne čekajte. Pod hitno da dobijemo informaciju gdje je ikona nabavljena, od koga i po kojoj cijeni”, poručio je Crnadak.

”Ne znam šta čeka, mogu sam reći, ovoliko čekanje je loša poruka i budi dodatne špekulacije”, dodao je on.

Na pitanje šta je Lavrov dobio prilikom dolaska u BiH prije dvije godine, Crnadak je rekao da se radi o umjetničkoj slici.

”Mi smo se odlučili na jedan poklon, umjetničku sliku, jednog autora iz Hercegovine. Jedna slika koja ima motiv sv. Save i ima na sebi stilizovano slovo S koje je ujedno početno slovo ministrovog imena. To djelo imalo je sve potrebne sertifikate. Mi smo što se tiče tog dijela uradili sve sto posto po pravilima i kako je trebalo da se radi”, naglasio je Crnadak.

Crnadak je rekao da je, govoreći o odbijanju Šefika Džaferovića i Željka Komšića da se sastanu s Lavrovim, rekao da je uvijek za to da se razgovara i da je odbijanje razgovora ”zadnja mjera”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare