Vijesti

‘Crni petak’ u Sarajevu napunio tržne centre. Turisti šokirani: Pa ovo nisu prava sniženja!

Crni petak je dan za šoping. Crni petak u Sarajevu mnogi iskoriste kako obnovili garderobu, uredili dom ili kupili poklon bliskoj osobi. Ne postoji jasna teorija o tome kako je nastao Crni petak, ali to nije ni važno jer ljudi žele uživati u popustima i niskim cijenama. Usprkos državnom prazniku, veliki broj tržnih centara u Sarajevu je otvoren.

Kakva je situacija u tržnom centru?

Ekipa Raporta provjerila da li su gužve u najvećem tržnom centru u Sarajevu. Tržni centru su puni, a za razliku od prošle godine kada su na snazi bile epidemiološke mjere, sad nema redova ispred njih. Svakako u određenim prodavnicama su veće gužve na kasama, dok u pojedinim prodavnicama skoro da nema nikoga.

Zanimljivo je da sniženja na Crni petak u Sarajevu važe samo za određene artikle. Dok je veliki broj proizvoda ostao na istoj cijeni.

Sniženja se pretežno kreću od 20 do 50 posto. Pitali smo građane da li su zadovoljni cijenama, ali i šta misle o Crnom petku.

Lojain Nigmeldin došla je u BiH na samo nekoliko dana. Kaže kako je odlučila da dođe u shopping u Sarajevo City Centar.

“Iskreno malo sam iznenađena cijenama. Crni petak bi trebao da predstavlja sniženje na sve artikle. Međutim, primijetim da su ovdje sniženja samo na pojedinim stvarima. Malo me to šokiralo. Međutim, kupila sam dosta lijepih i zanimljivih stvari”, kazala je za Raport Nigmeldin.

Nigmeldin: Sniženja su samo na određene artikle

Sličnog je mišljenja i Sumeja Indija. Kazala nam je da je kupila nekoliko komada odjeće.

“Zanimljiva je ponuda. Iskrena da budem kupila sam neke stvari, mada ništa od toga nije bilo sniženo. Mada, opet može svako pronaći nešto za sebe”, kazala je za Raport Sumeja.

Foto: Raport
Foto: Raport
Foto: Raport
Foto: Raport
Foto: Raport
Foto: Raport
Foto: Raport
Foto: Raport

Kako je nastao Crni petak?

Iako neslužben američki praznik, ‘Black Friday’ ili Crni petak je jedan od glavnih dana u američkoj kulturi orijentiran na kupovinu još od 1920-tih. Danas ga ‘slave’ i druge zemlje, uključujući i BiH.

Baš kako samo ime sugerira, ‘Black Friday’ pada na petak nakon Dana zahvalnosti što može biti između 23. i 29. novembra.  

Postoji nekoliko teorija o tome kada se prvi puta koristio naziv “Crni petak”. Jedna navodi da naziv “Crni petak” datira iz 1869. godine kada je naglo počela padati cijena zlata zbog interveniranja države u berzanska nagađanja na američkom tržištu.

Druga teorija kaže da su “Crni petak” prvi upotrijebili poslodavci 1951. godine zato što su dan nakon Dana zahvalnosti zabilježili rekordne godišnje odmore svojih zaposlenika. Koji su, baš kao što to činimo i mi danas, htjeli iskoristiti praznične akcije i rasprodaje.

Posljednja teorija koja je zasigurno najviše povezana s rasprodajom odnosi se na vrijeme iz 1981. godine kada su vlasnici američkih trgovina prvi puta počeli koristiti crnu, a ne crvenu olovku kako bi obilježili dan kada je njihovo poslovanje počelo uroditi plodom. Dakle, dan nakon Dana zahvalnosti trgovci su bili “debelo u plusu” nakon što su kupci navalili na robu na sniženju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare