Vijesti

Crnogorska Pobjeda nastavlja otkrivati Dodikove planove: Otkud Miloradovi prsti u Nikšiću

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik aktivno se putem svoje stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata umiješao u predizbornu kampanju u Nikšiću, piše crnogorski list Pobjeda.

Kako navode, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić pružio je direktnu podršku koaliciji „Za budućnost Nikšića“ na predstojećim lokalnim izborima, sastankom sa kandidatom Demokratskog fronta za predsjednika opštine Nikšić i nosiocem liste koalicije "Za budućnost Nikšića“ Markom Kovačevićem.

"Marko Kovačević i DF imaju punu podršku sa juga Srpske iz Trebinja. Saradnja sa aktuelnim vlastima iz Nikšića nije na zavidnom nivou", rekao je Ćurić, prenosi ovaj list.

Ćurić je tokom razgovora sa Kovačevićem i rekao da saradnja ova dva grada mora biti bolja, što je "nedopustivo za dva bratska naroda“.

Mirko Ćurić je član Predsjedništva i Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika. Gradonačelnik Trebinja je zanimljivo, prema podacima iz njegove biografije, završio Ekonomski fakultet u Podgorici 2010. godine gdje je i magistrirao četiri godine kasnije.

"Nakon preuzimanja vlasti u Nikšiću, očekujemo sadržajnu saradnju naše opštine sa Trebinjem, na obostranu korist naših građana", rekao je Kovačević na sastanku sa Ćurićem u Trebinju, a objavio DF na svojoj zvaničnoj stranici na društvenim mrežama.

Direktna podrška gradonačelnika Trebinja nije jedina od strane Milorada Dodika. Pobjeda je ranije u seriji istraživačkih tekstova otkrila da je sin Milorada Dodika – Igor Dodik vlasnik KK Igokea - boravio početkom januara u Nikšiću u društvu Vladimira Mandića i Predraga Rajića, dva istaknuta funkcionera Vučićeve Srpske napredne stranke.

Vladimira Mandića je policija privela zbog sumnji za unošenje novca za kupovinu glasova, dok je Crnogorski zbor podnio krivičnu prijavu protiv Rajića zbog sumnji za nezakonit uticaj na birače.

Igor Dodik se, prema saznanjima Pobjede, zajedno sa Mandićem dovodio u vezu sa investicionom fondom koji je između ostalog kupio jedan elektronski medij u Crnoj Gori koji će biti pod direktnom kontrolom Vučića i Milorada Dodika.

Mandić je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a njegov otac Momčilo Mandić je bio ratni ministar u Vladi Radovana Karadžića koji je osuđen za genocid u Srebrenici.

Nezvanična saznanja Pobjede govore da su lica iz BiH koja su bila privedena uz Mandića sredinom februara – Nemanja Bogdanović iz Sarajeva, Aleksandar Jokić iz Beograda, Slobodan Lalović iz Foče, Dejan Puhalo iz Trebinja, Blagdan Madžić iz Foče pod sumnjom da unose novac za kupovinu glasova – takođe bliski Dodiku i njegovoj stranci.

Masovno vršljanje i neprimjeran uticaj državljana BiH i Srbije na izborni proces u Nikšiću uslovljen je između ostalog i političkom odlukom Vlade i Ministarstva zdravlja da zatvori čitave gradove, a istovremeno otvori granice Crne Gore za te dvije susjedne države bez neophodnog PCR testa na korona virus, piše Pobjeda.

Da je politički vrh entiteta Republika Srpska, kao i zvanični Beograd, izuzetno zainteresovan za ishod izbora u Nikšiću svjedoče i fotografije Vladislava Dajkovića, prvog saradnika Marka Kovačevića, koje su objavljene na društvenim mrežama.

Dajković se u Trebinju slikao sa bilbordom koalicije "Zajedno sa budućnost Nikšića“ kao i sa žandarmima Republike Srpske. Čitaoci Pobjede su svjedočili da se na nekoliko lokacija u RS nalaze bilbordi koalicije koju vodi DF.

Dajković je ranije zajedno sa Kovačevićem postao "poznat" po skandalu kada je suflirao Luki Trebješaninu da optuži policiju da je žrtva, a ne napadač na tadašnjeg direktora nikšićke bolnice Iliju Ašanina, zaključuje Pobjeda.